Користь чорниці важко переоцінити — ягода, прекрасна з усякого погляду
Користь чорниці, як правило, пов’язується насамперед зі здоров’ям очей — існує навіть думка, що чорниця здатна перетворити людину в очки зі стажем на щасливчика з ідеальним зором, чи так це.
Користь чорниці
Користь чорниці визначається переважно її складом. Для довідки: у 100 г свіжих ягід міститься вода, вуглеводи, харчові волокна, калій, натрій, кальцій, магній та фосфор, залізо, витамин С, пантотенова кислота та інші корисні речовини.
І чорниця аж ніяк не обмежується позитивним впливом на наші зорові здібності. Ради справедливості навіть варто сказати — немає жодних наукових даних, які доводять, що чорниця в якомусь вигляді допомагає повернути чи покращити гостроту зору. Однак цей факт не применшує користі чорниці для очей.
Про що дійсно має сенс говорити — так це про те, що вона знижує ризик виникнення глаукоми та катаракти завдяки вмісту в ній такої корисної речовини, як гликозид. Іншими словами, якщо на схилі років завести звичку щоразу додавати в чай горсть сухих або свіжих ягід або їсти їх окремо, то цілком ймовірно цей нехитрий маневр допоможе реально уникнути проблем із зором.
Чим ще корисна чорниця для здоров’я?
Отже, чорниця не обмежується захистом від виникнення катаракти. Завдяки вмісту в ягодах дубильних речовин чорниця — дуже ефективні та корисні природні ліки проти діареї та будь-яких проблем із ШКТ. У короткий термін чорниця нормалізує обмін речовин, упорядковує роботу кишечника, відновлює нормальний стілець, знімає больові симптоми у животі та відчуття тяжкості. Досить з’їсти горсть ягід, щоб кишкова «революція» одразу припинилася.
Крім того, чорниця багата на природне залізо, користь якого в тому, що воно набагато краще засвоюється нашим організмом, ніж залізо з аптеки. У цьому сенсі ягода дуже корисна для людей зі схильністю до анемії. Сік її нерідко п’ють як сечогінний, а також для профілактики утворення каменів у почках та січовому міхурі. Крім того, корисний сік чорниці вживають при запаленні — наприклад, при ангіні, стоматиті, а також при закладеності носа чи горла. Настоєм чорниці обполіскують рот і горло, а сік п’ють упродовж дня по пів склянки.
Користь чорниці не тільки у ягодах
Крім ягід з лікувальною метою нерідко використовують і листя чорниці. Зазвичай листя збирають у травні-червні, коли концентрація корисних речовин у них досягає піку, сушать їх у тіні або у поміщенні, що добре провітрується. Сушене листя чорниці можна використовувати цілий рік.
Навіщо вони корисні? Лікарі-натуропати запевняють, що відвар з листя позитивно впливає на серцево-судинну систему, а також протизапальну та потогінну дію при застуді. Крім того, листям чорниці приписують здатність знижувати рівень цукру в крові.
Нещодавно в ягодах і листі чорниці було виявлено речовину оксикумарин, яка здивувала вчених своєю здатністю зменшувати згортання крові. Цю корисну якість чорниці гідно оцінювати жінки, які страждають на варикозне захворювання, а також люди, які мають схильність до інфаркту. Адже при заповільненому згортанні крові ризик утворення тромбів та згустків у венах значно знижується.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!