Її зелень дарує нам витамини весной, надає смак і аромат салатів, а лікарські властивості допомагають упоратися з проблемами здоров’я.

Петрушка буває коренева та листова. Коренева петрушка – це дворічна парасолькова рослина з пишною зеленню, її використовують як пряну рослину в кулінарії. Коренеплід петрушки додають до супів та гарнірів, а зелень частіше кладуть у салати та закуски. Листова петрушка однорічна, вона теж корисна та популярна.

Лікувальні властивості петрушки

У чому користь петрушки для здоров’я відомо давно? Вона багата цінними речовинами, витаминами та мікроелементами. У її складі є калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк.

Містяться у петрушці ферменти підвищують апетит, посилює секрецію травних залоз та перистальтику кишечника. Її використовують для лікування захворювань травного тракту.

Калій та залізо корисні для роботи серця, зміцнення судинної системи. Отримується з насіння відвар застосовують при миготливій аритмії з наявністю ускладнень у вигляді серцевої недостатності з набряком або кількома.

Всі частини рослини володіють протизапальними та бактерицидними властивостями. При зовнішньому застосуванні петрушка сприяє загоєнню ран, опіків та язв, діє як дезінфікуючий засіб.

Препарати петрушки підвищують імунітет, сприяють активізації роботи всіх органів та нормалізації обміну речовин в організмі. Жінки знають користь цієї трави для нормалізації циклу.

У народній медицині петрушку найчастіше використовують як жовчогінний та сечогінний засіб. Вона очищає почки, печінку, жовчовивідні та сечові шляхи. Відвар насіння петрушки рекомендують при холециститі та захворюваннях сечовивідної системи. Петрушка підвищує гостроту зору, а компресс з відвару відмінно допомагає впоратися зі втомою очей: для цього потрібно взяти 2 ватні диски і змочити їх у теплому відварі, злегка віджати і накласти їх на 10-15 хвилин на закриті очі.

Протипоказання до використання петрушки

Зелень петрушки в салатах чи супах не зашкодити нікому. Людина просто не в змозі з’їсти стільки цієї пряної трави, щоби нашкодити собі. Але відвар насіння або настій з кореня петрушки, що має більш виражені лікарські властивості, так само як і свіжовичавлений сік. Користь і шкода залежать від того, в яких обсягах його вживати.

Петрушку слід використовувати з обережністю, оскільки вона протипоказана при нефритах за рахунок подразнюючого впливу на ніркову паренхіму. Завдяки сечогінній дії, зелень усуває надлишки рідини і стабілізує гідрацію. Але лікування захворювань сечовивідної системи вимагає спеціальних знань, тому приймати відвар чи настій насіння на свій розсуд не слід, щоб не нашкодити своєму організму.

При жовчнокам’яній хворобі препарати петрушки можуть викликати рух каменів, що може призвести до серйозних ускладнень. Міститися в зелені речовина міристицин при передозуванні може викликати м’язові судоми, головний біль, галюцинації, тошноту, надмірне збудження та втрату ваги. Не можна застосовувати препарати з петрушки під час вагітності. Хоча свіжа зелень у салатах дуже корисна.

Як заготовити петрушку

З лікувальною метою використовують стебла, насіння та коріння петрушки. Стебла заготовляють у період цвітіння, насіння збирають після дозрівання, а коріння викопують навесні чи осенью. Стебла петрушки кучерявої сушать у тіні, під навісом. Зберігають заготовлену сировину в паперових пакетах, картонних коробках у сухому приміщенні. Термін зберігання – 2 роки. Заморожена зелень зберігає вітаміни і дуже корисна у зимову годину.