Користь і шкода для організму цвітної капусти

Головна / unsorted / Користь і шкода для організму цвітної капусти

Цвітна капуста — продукт за істиною парадоксальний, її або любити, або не їдять зовсім, вважається, що діти цей овоч не шанують, а педіатри, наоборот, рекомендують обов’язково включати цей продукт у дитячий раціон… не відповідає її зовнішньому вигляду: погодьтеся, важко назвати кольорову капусту білого (або бежевого) кольору.

Користь і шкода цвітної капусти також є предметом неоднозначним.

Що таке цвітна капуста

Безумовно, цвітна капуста в першу чергу – овоч, який відноситься до сімейства капустяних (очевидно). Однак суть питання полягає в іншому — що є овочом, який викликає так багато суперечок?

Батьківщиною цвітної капусти вважається Кіпр. І це один із перших овочів, штучно культивованих людиною ще в давні часи — аналогів цвітної капусти в природі не існує.

До речі, саме через форми овочів — невеликі «суцвіті», що нагадують квітковий букет — цей представник сімейства капустяних і отримав свою назву, а зовсім не через колір, як багато хто вважає.

Докладно про склад

Традиційно, коли описують властивості того чи іншого продукту, заведено говорити про його склад, адже саме хімічними елементами, які «формують» продукт і визначають його користь і вред. І якщо розглянути кольорову капусту під мікроскопом, користь стає більш ніж очевидною!

А все тому, що цей овоч містить велику кількість важливих для нормальної роботи організму речовин. Перелік вітамінів буде не значним, проте дуже збалансованим і значним за рівнем вмісту шкірного компонента. Так, до складу цвітної капусти входять:

  • Вітамін А (ретинол) — один із найважливіших вітамінів для гарного зору;
  • вітамін Е (токоферол) — один із найсильніших антиоксидантів, що захищають клітинні мембрани від окислення;
  • витамини групи B, які покращують обмінні процеси у клітинах та обмін речовин у цілому;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) – найбільш важливий елемент у зміцненні імунної системи;
  • вітамін Н — дуже рідко зустрічається у природному вигляді елемент, який відповідає за обмін білків та жирів в організмі, а також сприяє зміцненню нервної системи;
  • вітамін U, який теж міститься далеко не у всіх харчових продуктах, але саме він сприяє загоєнню язв на стінках шлунка.

Крім вітамінів, властивості цвітної капусти визначають мінерали: калій, магній, натрій, кальцій, фтор, залізо, мідь, йод та фосфор — кількісний склад яких правильно збалансований і представлений у добре засвоюваній організмом формі.

Варто відзначити також, що цвітна капуста також містить велику кількість клітковини — дуже важливої ​​для правильного травлення елементу. Клітковина являє собою «ніжні» харчові волокна, які м’яко очищають організм від токсинів та шлаків, покращують обмін речовин та сприяють нормалізації травлення. За даними наукових досліджень, люди, чий раціон багатий на продукти з високим вмістом клітковини, значно рідше стикаються з онкологічними захворюваннями органів травної системи.

Включити цвітну капусту в раціон радити тим, чия робота пов’язана зі стресовими ситуаціями. Властивості цього овощу в боротьбі з напругою нервної системи вражають навіть лікарів — у межах кількох досліджень вчені виявили, що щоденне вживання «букету» капусти дозволяє позбавлятися від синдрому хронічної втоми, підвищеної стомлюваності організму і навіть сприяє лікуванню діагностованих депресивних розладів.

Очевидна користь цього продукту і в боротьбі із зайвою вагою. Низька калорійність у поєднанні зі збалансованістю хімічного складу та наявність клітковини дозволяють відносити до дієтичних продуктів, і рекомендувати його як для зниження маси тіла, так і для підтримки нормальної ваги на позначці.

Цвітна капуста має також властивості знижувати рівень «поганого» холестерину, що робить її незамінною у профілактиці атеросклерозу та захворювань серцево-судинної системи.

Пусть низька калорійність і начебто очевидна користь продукту вас не турбувати.

Вживання цвітної капусти може нанести організму і шкоду. Особливо якщо їсти її у великих кількостях і в поганій якості.

По-перше, цей овоч протипоказань при загостренні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. З обережністю і тільки у вареному вигляді її радять вживати людям, що страждають язвенною хворобою та підвищеною кислотністю шлунка та ентероколітом.

По-друге, цвітна капуста заподіяє шкоду (сприяє погіршенню стану здоров’я) тим, у кого є захворювання нірок і схильність до гіпертонічної хвороби.

По-третє, Від частого вживання цього продукту варто утриматися за наявності алергії, індивідуальної непереносимості продукту та підвищеної чутливості організму до якогось компонента складу.

Якщо калорійність не має для вас значення, і ви не боретеся із лишньою вагою, намагайтеся їсти цвітну капусту в поєднанні з іншими продуктами (при термообробці й додаванні спецій калорійність продукту може збільшуватися), а не як самостійна страва, оскільки у великих кількостях цей овоч може стати причиною розладу шлунку. З іншого боку, якщо ви чистите організм дані властивості продукту, швидше нададуть вам користь, а не заподіють шкоди. Однак така система харчування повинна застосовуватися періодично, а не постійно. тільки після консультації зі спеціалістом.

Таким чином, розглянувши властивості і калорійність цвітної капусти, можна сказати, що її користь перевищує шкоду, і цей продукт можна включати до щоденного раціону. Але «захоплюватися» поїданням тільки одного цього овощу все ж таки не варто — збалансоване харчування завжди краще «монодієти», навіть якщо в її основі лежить такий багатий на корисні речовини продукт.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!