Петрушка – давня трав’яниста, дворічна, холодостійка рослина, дуже невибаглива у догляді, за винятком частого поливу. Вона відома майже у всіх кліматичних зонах, та й вирощується цілий рік. Свою історію вирощування петрушка налічує близько двох тисяч років.

Петрушка має приємний аромат і смак, естетичний зовнішній вигляд, а сприятливий вплив на організм людини надає їй загальної популярності.

Збагачена ферментами, витаминами та мікроелементами зелень петрушки благотворно впливає на організм у цілому, і, перш за все, на покращення зору, зміцнення кісткової системи, ясен та зубів, підвищує апетит (якщо це комусь необхідно) тощо.

Петрушка в медицині

Лікарські властивості петрушки відомі вже давно. Завдяки хімічному складу сік, відвар і настій з цієї рослини показані для лікування багатьох хвороб.

Петрушка застосовується як:

знеболювальний засіб при дерматитах, укусах насекомих (свіже листя петрушки приклади до запаленого місця);

освіжувач дихання (пожувавши свіжі або сушені листки або корінці петрушки, можна позбутися запаху цибулі або чесноку з рота);

сечогінний засіб:

150 г свіжої петрушки дрібно поріж і залий 0,5 літрами молока, щільно закрити кришкою і поставити нудитися в духовку, щоб відвар зменшився вдвічі; остудити, процідити; у першу тиждень пий кожну годину по столовій ложці;

Чайну ложку насіння рослини залий одним літром охололої кип’яченої води, настояти одну ніч, приймай з проміжком у дві або три години по три столові ложки настою;

очищення організму (дрібно нарубай пучок петрушки і додай у склянку кислого молока або кефіру, пий на ніч перед сном);

стимулятор роботи нірок, при ніркових спазмах (сік петрушки змішай із медом);

імуномодулятор (петрушка зміцнює організм, омолоджує його, тонізує, захищає від вірусів і хвороб, підвищує імунітет);

у гінекології при порушенні менструального циклу (пити настій по дві-три ложки через кожні дві години);

при гастриті з підвищеною кислотністю (пити настій з листя);

при розладах травлення та сечовипускання у дитини (застосовується корінь петрушки);

при лікуванні імпотенції та простатиту у чоловіків;

при затримці місячних, менструальних болях, клімактеричних проявах; екстракт петрушки, її відвар, настій та масло допоможуть упоратися з цими чисельними жіночими проблемами та покращувати психофізичний стан у цілому.

Петрушка у косметології

У косметології застосовуються, перш за все, відбілюючі властивості петрушки. Для того щоб освітлити веснянки, пігментні плями або наслідки активного загару змішай свіжий сік петрушки, огірків, лимона та ріпчастої цибулі, додай 1% розчин столового вуксу та збитий білок курячого яйця.

Відваром з листя петрушки протирай обличчя, це допоможе удалити плями та згладити морщини, охоронити від обвітрювання.

При порушенні обмінних процесів і розповсюдженні вугрової висипки протирай проблемні місця свіжовичавленим соком петрушки.

Подрібни насіння петрушки і втирати в шкіру голови, це допоможе тобі при випаданні волосся.

Петрушка у кулінарії

У кулінарії серед прянощів петрушка займає лідируюче місце. Її вживають як самостійну закуску, додають у салати та різні страви (крихти, супи, крупи, борошняні вироби).

Гарним різьбленим листям петрушки можна прикрасити практично кожну страву; її гілочка увінчає будь-які салати, викликаючи апетит своїм приємним ароматом.

При консервуванні та маринуванні овочів петрушка – перша приправа.

Суть окрошки як улюбленого багатьма весняної страви становить зелень петрушки. Та й будь-який суп від додавання кореня або листя петрушки тільки виграє у своїх смакових якостях.

Особливу пікантність стравам петрушка надає, якщо її додати вже перед подачею на стіл.

Протипоказання петрушки

Будь-який рослинний або лікарський засіб у великих кількостях протипоказаний, тому при вживанні петрушки потрібно дотримуватися норми.

Існують і загальні протипоказання до вживання петрушки, до яких відносять наявність наступних хвороб: нефрит, подагра, цистит, гостре запалення січового міхура, освіта в них каміння (володіючи сечогінним ефектом, ця рослина може збільшити навантаження на перераховані органи); підвищена чутливість шкіри може викликати алергічні прояви.

Оскільки петрушка має сечогінну властивість, її вживання дуже небажано вагітним і схильним до викиднів жінкам, оскільки може привести матку в тонус, спровокувати кровотечу.