З приходом весни на прилавках магазинів з’являється дедалі більше сезонних овочів. Усі їх люблять і купують, щоб на початку весни збагатити свій організм витаминами та мінералами, інформує sutura.org.ua

І звичайно ж розвантажити його від важкої їжі, яку вживали взимку. Одним з таких смачних і популярних овочів є редис.

Чим корисна редиска?

Склад і корисні властивості редису:

Коренеплоди редису містять: витамини В1, В2, В3, В5, В6, В9, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, природну клітковину, фітонциди.

У складі редиски присутні індол, флавоноїди, зеаксантин, лютеїн та бета-каротин. Вона містить антиоксидант сульфорафан.

Трохи гіркуватий, гострий смак надає редисі гірчична олія, що міститься в продукті, вона має властивість збуджувати апетит. Вживання редису нормалізує перистальтику, сприяє покращенню кольору обличчя, зниження рівня холестерину, активізує обмін речовин, підвищує еластичність стінок судин, тим самим покращуючи діяльність сердечно-сосудистій системи.

Редис має протинабрякову та жовчогінну властивості, корисний при подагрі, сахарному діабеті та ожирінні. Свіжа бадилля редиски містить ще більше витаминів і мінералів, ніж коренеплід, тільки використовувати треба найдрібніші молоді листочки.

Цікавий факт — редис, порізаний для приготування салату, окислюючись при взаємодії з кислородом та металом, містить менше вітамінів, ніж цілісний коренеплід.

Редис підвищує імунітет, допомагає боротися із простудними захворюваннями. Через те, що редис має багато фолієвої кислоти, цей овоч корисний для жіночого здоров’я та правильного розвитку плоду для вагітних.

Для того, щоб позбутися авітамінозу, потрібно споживати всього 250 грамів цих плодів, і це забезпечить ваш організм денною нормою аскорбінової кислоти.

Цей овоч знижує вміст цукру в крові та підвищує рівень гемоглобіну.

Також редис допомагає у боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Чим може зашкодити редис?

Ефірні олії, що містяться в редисці, не корисні при захворюваннях печінки та двенадцятипалої кишки.

Також категорично не можна вживати редис людям, які страждають від виразки.

Від вживання редиски слід відмовитися людям з алергією на коренеплід або інші продукти цього сімейства. Продукт не рекомендований людям з каміннями в жовчному міхурі, бо він збільшує вироблення жовчі.

Надмірна кількість редиски може викликати роздратування травного тракту, а також перешкодити виробленню гормонів щитовидної залози.