Найбільшою дивиною в нашому дитинстві були ківі. І навіть у дорослому віку ці смішні зелені фрукти дуже любити більшість людей. Але, крім приємного смаку, ківі має ще й значний набір корисних властивостей. Про них у нашому матеріалі!

Історичною батьківщиною ківі є Китай, саме тому його іноді називають китайським крыжовником. Але зараз плантації ківі знаходяться у багатьох країнах. Наприклад, до України ці фрукти везуть із Італії, Іспанії, Греції, інформує sutura.org.ua

Більшу частину ківі становить вода (близько 84%). Крім цього, в ньому присутні білки (1%), жири (менше 1%), вуглеводи (10%), а також харчові волокна, нікотинова кислота, моно- та дисахариди. Ківі малокалорійний, зате дуже багатий на витамини і корисні мікроелементи. А найбільший плюс, що фрукти не руйнуються при консервації, завдяки кислотності ківі.

Джерело витамину С

Якщо ви думали, що лимони та апельсині є головними джерелами витамину С, то подумайте ще раз. Насправді, у плодах ківі на 100 г міститься 154% витамину С, що майже вдвічі більше, ніж у лимонах та апельсинах. Вітамін С діє як потужний антиоксидант, усуваючи вільні радикалі, які можуть викликати запалення чи рак. Вони також допомагають імунітету боротися проти шкідливих патогенів.

Допомагає боротися з розладами сну

Проблеми зі сном? Згідно з дослідженням, проведеним Тайбейським медичним університетом, численні дослідження показали, що ківі містить багато корисних з медичної точки зору сполук, серед яких антиоксиданти і серотонін, які можуть бути корисні при лікуванні розладів сну. сном може покращити якість сну.

Хороший джерело клітковини

Цей екзотичний фрукт багатий на клітковину, яка допомагає у профілактиці численних захворювань. Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Лідса, “збільшення споживання продуктів, багатих на клітковину, може знизити ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ) та ішемічної хвороби серця (ІХС)”. На думку вчених з медичної школи Університету Массачусетсу, продукти, що містять клітковину, довше зберігають відчуття ситості та контролюють метаболічні маркери: кров’яний тиск, холестерин та сахар крові. Крім того, клітковина сприяє схудненню, а також часто рекомендується діабетикам.

Покращує травлення

Плід ківі містить фермент актінідін, відомий властивістю розчинення протеїну. Саме тому ківі часто використовують, щоби зробити м’ясо м’яким. Крім того, він допомагає у засвоєнні білків в організмі, а також корисний для пацієнтів із синдромом роздратованого кишечника.

Недарма китайці цінували ківі за його лікувальні властивості. Це добрий джерело фолієвої кислоти, яка, як кажуть, корисна для вагітних жінок, тому що сприяє здоровому розвитку плода.

Джерело вітамінів і мінералів

Ківі містить витамини А, В6, В12, Е, а також калій, кальцій, залізо та магній. Всі вони в сукупності сприяють нормальному функціонуванню організму, покращуючи кровообіг у сосудах, допомагаючи боротися зі стресом, засвоювати залізо для здоров’я кісток і зубів, покращує зір і т. д. Високий рівень калію, 312 мг на 100 г, допомагає підтримувати кров’ яний тиск, тоді як магній нормалізує роботу нервних та м’язових функцій.

Красива кожа

Ківі має лужну природу, а це означає, що він допомагає протистояти впливу кислих продуктів, які ми часто вживаємо. Здорове тіло – це тіло з гарним балансом pH, який допомагає підтримувати рівень вашої енергії та молодість шкіри. Кажуть, що витамини, які містяться в ківі (особливо С і Е), дуже корисні для шкіри, оскільки вони діють антиоксидантами, запобігаючи старінню шкіри.

На додаток до вищезазначених якостей плоди ківі містять омега-3 жирні кислоти, каротиноїди, поліфенолі та сприяють здоров’ю серця. Переваги ківі незліченні, тому додавання їх у ваш рацій буде дуже корисним.

Рецепти для краси

Поживна маска для шкіри

Змішайте м’якоть одного ківі, 1 ст. л. вершків і 1 ч. л. меду. Нанесіть отриману суміш на очищену шкіру, уникаючи області навколо очей. Тримайте маску на обличчі 20 хвилин, змийте холодною водою.

Обновлюючий пілінг з ківі

Змішайте м’якуш одного ківі і 2 ст. л. кавової гущі дрібної помелу. М’яко помасажуйте шкіру обличчя за допомогою скрабу, залиште на 5 хвилин. Змийте холодною водою.

Маска для комбінованої шкіри

М’якоть одного ківі змішайте з одним збитком яєчним білком, 1 ч. л. рослинної олії і 1 ст. л. зеленої глини. Розмішайте до однорідної маси і нанесіть на обличчя на 10 хвилин. Змийте холодною водою.

Зимова маска проти жирності волосся

Щоб зимою волосся довше залишалося свіжим, раз на тиждень робіть цю маску. Змішайте м’якоть двох ківі, сік половини лимона та 100 мл натурального йогурту без добавок. Нанесіть суміш на корені сухого волосся, а через 15 хвилин|мінути| нанесіть маску на всю длину. Через 10 хвилин змийте маску теплою водою і обережно промийте голову шампунем.

Протипоказаннями до вживання ківі є: язва шлунка та двенадцятипалої кишки, загострення гастриту та панкреатиту, аллергія.