Дієтолог Галина Незговорова розповіла про користь клітковини.

Клітковина – рослинне волокно, яке дуже благотворно впливає на організм. Британські вчені довели, що щоденне вживання клітковини знижує ймовірність виникнення інсульту. Крім того, рослинне волокно зменшує відчуття голоду, виводить токсині, радіонукліди та важкі метали, що благотворно впливає на мікрофлору кишечника.

Щоденна норма клітковини – 30 грамів. Така кількість корисної речовини містить 300 г фруктів і близько 400 г овочів.

Основні джерела клітковини:

  • овочі: капуста, шпинат, спаржа, листя салату, гарбузі, огірки, помідори, кабачки, буряк, морква
  • фрукти: яблука, полуниця, черешня, грейпфруті, сливи, апельсині, банані
  • сухофрукти: курага, чорнослив, изюм
  • горіхи: мигдаль, фісташки, волоський горіх
  • бобові: фасоль, горох, нут, сочевиця
  • цільнозерновий хліб, висівки, гречка, кукурудзяна крупа

Людям, які не переносять велику кількість клітковини, варто термічно обробляти фрукти та овочі. Також альтернативою є фасована клітковина у меленому вигляді, яку можна знайти у супермаркеті.