Якщо хочете мати здорові сосуди, додайте до раціону улюблені ягоди, передає sutura.org.ua

У сьогоднішньому огляді мова піде про унікальні диво-ягоди, які допоможуть зміцнити судини та покращити склад крові.

Здоров’я нашої кровеносної системи — комплексний, складний питання, що зачіпає не тільки, скажімо, стан вен, а й наше загальне самопочуття.

Отже, для того, щоб зміцнити сосуди, потрібно перепробувати повний арсенал засобів: це і розумні навантаження, і необхідні фізіотерапевтичні процедури, і здоровий режим дня, і корисні звички і, звичайно, правильний, збалансований раціон.

Сьогодні ми розповімо вам про унікальні ягоди, які буквально створені для того, щоб зміцнити складну кров’яну сітку нашого організму.

Чорниця

Чорниця славиться не лише багатством вітамінів та мікроелементів, але і своїми омолоджуючими властивостями. Ця ягода містить антиоксиданти (зокрема, велике кількість антоціаніну), а люди, що включають її до свого раціону, захищають собі від шкідливої ​​дії оксидантів і знижують ризик розвитку онкологічних захворювань.

Прекрасна шкіра, відмінне самопочуття та нормальна функція серцево-судинної системи — ось, чим можуть похвалитися всі, хто їсть чорницю часто. Крім цього, листя цієї ягоди також є лікарським засобом і містить флавоноїди, які надають оздоровчий вплив на судини та дах.

Калина

Терпка і навіть гірка калина — улюблене засіб народної медицини. Вона багата на витамин С, і особливо цінується після перших заморозків, коли наш імунітет починає слабшати, а настрій — падати, ніби синхронізуючись з відміткою термометра.

Ягоду радять включати в раціон тим, хто потерпає від виразкових захворювань шлунка, а також тим, у кого є проблеми з судинами та роботою серця. З сухих ягід калини роблять настій, який використовують для боротьби з анемією: справа в тому, що калина підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Малина

Малина – наша улюблена ягода. Її чудовий смак і ні на що не схожий аромат поєднується з багатими витаминним складом та цілющими властивостями. Це знамените протизапальне і протизастудне засіб, здатне зміцнити імунітет і відновити обмінні процеси.

Ягода ця хороша і для судин: вона зміцнює сердечно-судинну систему, корисна для тих, хто переніс інсульт або інфаркт, а також вона сприяє зниженню артеріального тиску. Навряд чи нам потрібно вмовляти вас включити цю смакоту в раціон — літом ви напевно і так із задоволенням їсте горстку-другу малини щодня. Спробуйте приготувати смузі на основі малини — користь від ягоди тільки зросте, а ви надовго залишитеся ситими.

Обліпиха

Обліпиха — знаменитий суперфуд: складно придумати щось корисніше за цю ягоду. Вона багата на витамини (за показником витамину Е обліпиха — перший продукт, антиоксидантами, органічними кислотами та необхідними для підтримання здоров’я нашого організму солями.

Коли ви додаєте цю ягоду у свої напої (робите на її основі вітамінні коктейлі або зігріваючий чай), їсте її сирою або протираєте з сахаром, ви зміцнюєте кров’яні сосуди, сприяєте поліпшенню складу крові та запобігаєте старіння тканин та стінок сосудів.

Шиповник

«Лікар лісу» – шиповник – лідер за вмістом витамину С (лимон, чорна смородина не конкуренти цієї дивовижної ягоді). Крім того, він містить цілий комплекс інших витаминів та мінеральних речовин, які покращують обмін речовин в організмі та сприяють виведенню з нього токсинів, підтримуючи нас у тонусі.

Настоянки, варення та лікери з шиповника хороші не тільки при перших ознаках застуди або боротьбі з втомою: ця ягода славиться також і тим, що вона очищає кров’яну систему, зміцнюючи стінки сосудів і робить їх менш проникливими і хрупкими. Шиповник сприяє підвищенню рівня гемоглобіну та зниження кров’яного тиску.

Кизил

Темно-червоні ягоди кизилу особливо багаті витамином С і залізом: цю ягоду в першу чергу рекомендують тим, хто вже схопив застудне захворювання або просто хоче захистити свій ослаблений імунітет у період авітамінозу та підвищених навантажень.

Одне з найкорисніших властивостей цієї ягоди — польза для всієї кровоносної системи організму. Кизил підвищує гемоглобін, зміцнює судини, стабілізує кров’яний тиск, знижує рівень цукру в крові. У народній медицині кизиловий чай використовують при набряках ніг та різних хворобах вен.

Барбарис

Барбарис, ягода з самим пізнаним і водночас незвичайним смаком, з давніх часів застосовується як засіб для очищення крові та ліки при сильних кровотечах. Сік барбарису має сильні кровоспинні властивості: у медицині настойку барбарису використовують при маткових кровотечах.

У косметології барбарис використовується для оздоровлення капілярів та усунення сосудових «зірочок». Також ягода багата барберином — речовиною, що сприяє нормалізації серцевих ритмів та стабілізації тиску. Для оздоровлення судин і підтримки міцного імунітету заварюйте барбарисовий чай з ягід і листя цього рослини та пийте його кілька разів на день.