Може виникнути внаслідок малорухливого способу життя, неправильне та неповноцінне харчування. Лікується як медикаментозно, так і травами, що володіють проносними властивостями, посилює перистальтику кишечника та тонус гладкої мускулатури кишечника.

Для покращення роботи кишечника корисно використовувати перевірені часом засоби з арсеналу народної медицини.

1. Рецепт 1.

Змішують 7 столових ложок листя і коріння кульбаби лікарської, 5 столових ложок трави льнянки звичайної, 3 столові ложки трави донця лікарського, 3 столові ложки трави перстачу гусячого, 2 столові ложки листя мати-й-мачухи, 1 столову ложку ложку квіток пижма звичайної, 1 столову ложку коренів валеріані звичайної, 1 столову ложку коренів пірію повзучого, 1 столову ложку трави звіробою продірявленого, 1 столову ложку листя м’яти перцевої, 1 столову ложку трави кропиви.

2 столові ложки суміші заливають 1 л гарячої води та нагрівають на водяній бані 20-30 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі та проціджують.

Відвар приймають по 0,5 склянки 4 рази на день за 50-60 хвилин до їди та перед сном. Курс лікування – 3 місяці, потім роблять перерву. Відвар рекомендується при спастичному та спастично-атонічному запорі, що супроводжує гастрит із підвищеною кислотністю, виразкову або жовчно-кам’яну хворобу.

Рецепт 2

1 столову ложку насіння лопуха великого залити 1 склянкою холодної кип’яченої води і настояти 7-8 годин. Готовий настій проціджують.

Приймають протягом дня по 0,4 склянки.

Рецепт 3.

1 столову ложку кореня лопуха великого залити 1 склянкою гарячої води та нагрівають на водяній бані 10-15 хвилин. Готовий відвар охолоджують та проціджують.

Приймають по 2 столові ложки 3-4 рази на день.