Курці можуть уникнути розвитку опухолей у легенях, вживаючи клітковину та йогурт
Профілактичні властивості дієти, багатої на пробіотики та клітковину, у відношенні раку шлунку та кишківника є доведеним фактом. А вчені зі США вперше виявили, що така дієта значно зменшує ризик розвитку опухолей у легенях.
Співробітники американського університету Вандербілта опублікували в журналі JAMA Oncology результати проведеного ними дослідження, які свидетельствують про те, що регулярне вживання у їжу йогурту та продуктів, багатих на клітковину, істотно зменшує ризик розвитку раку легенів не тільки у людей, що не курять, але й у активних курців.
Автори провели аналіз даних про харчові звички та стан здоров’я 1,4 мільйона дорослих жителів США, а також кількох країн Європи та Азії.
Залежно від частоти споживання йогурту та клітковини учасники були розбиті на п’ять груп.
Аналіз показавши, що порівняно з групою, учасники якої ніколи не пили йогурт і споживали мінімальну кількість клітковини, ризик розвитку раку легенів у випробовуваних з максимальним споживанням таких продуктів був нижчим на 33 %.
Підвищене споживання йогурту було пов’язане зі зниженням ризику розвитку смертельно небезпечної опухоли на 19 %, а підвищене споживання клітковини – зі зниженням такого ризику на 15 %.
Значне зменшення ризику розвитку раку легенів спостерігалося також у активних і колишніх курців, які часто додавали до свого раціону клітковину та йогурт.
Раніше були опубліковані результати дослідження, яке провели вчені з Гарвардського університету. Ця група встановила, що регулярне споживання йогурту (2-3 порції на тиждень) чоловіками було пов’язане зі зниженням ризику розвитку поліпів товстого кишківника на 26 %.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!