Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Лікарі підказали, чи дійсно майонез шкідливий для здоров’я
Головна опасность цього соусу полягає у високій калорійності. Багато шкідливих рис майонезу приписуються цьому продукту незаслужено, вважають нутріціологи. Наскільки небезпечний для здоров’я присутній у харчуванні людини популярний майонезний соус? Майонез мало хто готує самостійно – зазвичай його купують у магазині, інформує sutura.org.ua
Противники цього продукту стверджують, що в ньому є «суцільні хімія і шкода». Але так ли це насправді?.. Фахівці поділилися думкою на цей рахунок. Їх висновок: ніякої хімії у майонезі насправді немає.
Фахівці пояснили, що основу популярного соусу складають олію, яєчні жовтки, гірчиця та сіль. В якості добавок до його складу виробниками використовують лимонний сік і загустці з натуральної сировини, такі як морські водорослі, камедь ріжкового та горохового дерев, розчинна клітковина.
Також у покупному майонезі відсутні небезпечні для здоров’я трансжири з розряду маргаринів та шкідливі перероблені пальмове та кокосове масло. За словами експертів з харчування, ці жири просто технологічно непридатні у рецептурі майонезу.
Фахівці визнали безпідставними звинувачення майонезу в тому, що він містить у собі багато небезпечного для серця та сосудів холестерину. «Численні дослідження останніх років показали, що холестерин з їжі не чинить негативного впливу на здоров’я людини і не пов’язаний безпосередньо з рівнем холестерину в крові. Тільки тваринні жири можуть призвести до порушення ліпідного обміну та підвищують ризик атеросклерозу та серцево-судинних захворювань», — резюмували вони.
Чого варто побоюватись у майонезі, це його дуже високої калорійності: 100 г класичного «провансалю» — цілих 624 ккал. По суті, підкреслюють медики, навіть у цьому немає великого ризику – але суворо за умови здорового харчування, відмови від шкідливих продуктів. Головна проблема в тому, що до споживання майонезу тяжіють люди, без того поїдають багато тваринних жирів, цукру, білого хліба та випічки, вважають науковці.
Виробники майонезу використовують зазвичай соняшникову олію – джерело омега-6 жирних кислот, надлишок яких у харчуванні призводить до згущення крові, сповільнення обміну речовин, підвищеного ризику серцево-судинних та онкологічних захворювань.
У тих випадках, коли харчування людини більш збалансоване, помірне вживання майонезу лише урізноманітнити раціон, висловилися вчені.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!