Австралійські експерти назвали продукти, які допоможуть знизити ризик підвищення артеріального тиску при гіпертонії.

Високий кров’яний тиск збільшує ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності та захворювань нірок. Але це небезпечний стан можна запобігти за допомогою простих дієтичних змін, кажуть експерти.

Три дієтологи з Університету Ньюкасла в Австралії розповіли як про продукти, які потрібно включити в меню при гіпертонії, так і про ті, яких потрібно уникати або звести до мінімального вживання.

ЩО Є КОРИСНО

ВІВСЯНІ ПЛАСТІВЦІ

Вчені провели аналіз п’яти досвідчених випробувань, перевіряють вплив вівса на систолічний артеріальний тиск (натиск, при якому серце качає кров) і діастолічний артеріальний тиск (коли серце розслаблюється) у 400 здорових дорослих.

Дослідники виявили, що при вживанні 60 гр геркулесу або 25 гр вівсяних висівок на день систолічний артеріальний тиск знижується на 2,7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний – на 1,5 мм рт.ст.

Таке кількість вівса або вівсяних висівок містить близько 4 гр певного типу волокна під назвою бета-глюкан. Кожен додатковий грам здатний знизити діастолічний артеріальний тиск на 0,11 мм рт.ст. Експерти рекомендують щодня вживати вівсяний продукт у кількості 30 гр для дорослих чоловіків та 25 гр для жінок.

БУРЯК

Буряк надзвичайно багата на неорганічні нітрати, що перетворюються під час травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довівши, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск у середньому на 4,4 мм рт.ст. Проте в артеріальному тиску змін не виявлялося.

Але недавні випробування 68 дорослих учасників, які вже мають проблеми з тиском, показали зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску – на 7,7 мм рт.ст і на 5,2 мм рт.ст.

ВІТАМІН С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, що міститься у свіжих овочах та фруктах. Середня порція становить 10-40 мг витамину С.

В огляді досліджень 29 дії витамину С випробовувані отримували 500 мг витамину С на день протягом восьми тижнів.

У всіх учасників відзначено зниження систолічного артеріального тиску в середньому на 3,84 мм ртутного столбу та 1,48 мм рт.ст. діастолічного артеріального тиску Але особам з підвищеним ризиком утворення ніркових каменів експерти радять бути обережними при прийомі витамину С.

ЯКІ ПРОДУКТИ СЛІД ВИКЛЮЧИТИ З РАЦІОНУ
КУХОННА СІЛЬ
Сіль і хлорид натрію використовується для зберігання продуктів харчування і в якості підсилювача смаку вже не одне століття. Але надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску.

У процесі дослідження з’ясувалося, що зменшення солі у щоденному раціоні харчування на 4.4 р може призвести до зниження систолічного тиску на 4,2 мм рт.ст., а діастолічного на 2,1 мм рт. У гіпертоніків ці показники ще кращі – 5,4 мм рт.ст. (систолічний) та 2,8 мм рт.ст. (діастолічний).

АЛКОГОЛЬ
Напої з алкоголем спочатку знижують тиск, але слідом підвищують його ще більше. Дуже часто це відбувається під час нічного сна, після вечірки або одразу після пробудження. Дослідники дійшли висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вищий, ніж у жінок.

КОФЕЇН
Кофеїн міститься не тільки в каві, але також у чаї, коли та енергетичних напитках. Швидше за все можна спостерігати підвищення кров’яного тиску після випитого кофе. Наприклад, у процесі п’яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт.ст. 5,7 мм рт.ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.