Стартував довгоочікуваний сезон клубниці, і багато хто чекає, коли вже можна буде з’їсти багато улюбленої ягоди. За словами лікарів, крім переїдання, їх може ожидати ще одна опасность — дуже часто клубнику не миють тщательно, і на поверхні залишаються бактерії, вируси і найпростіші, інформує sutura.org.ua

Вони додали, що згідно з результатами досліджень, на поверхні цих ягід може перебувати значний обсяг бактерий, вирусів та найпростіших мікроорганізмів. Низька з них, на кшталт кишкової палички, кронобактера або лістерій, можуть спричинити серйозний розлад шлунково-кишкового тракту, що супроводжується нудотою, рвотою, діареєю. Також висока ймовірність заразитися глистами, а на самих ягодах можуть бути залишки удобрень, які можуть чинити токсичне вплив на організм.

На думку медиків, промивання полуниці під струменем прохолодної води протягом однієї хвилини видаляє майже 80% хвороботворних мікроорганізмів. Для видалення решти 20% і пестицидів потрібна ретельніша обробка водою, розчину соди з водою або столовим уксусом, у який слід помістити ягоди на 15-20 хвилин, а потім промити їх чистою проточною водою.