Лікарі розповіли, яку їжу брати із собою в офіс

Головна / unsorted / Лікарі розповіли, яку їжу брати із собою в офіс

Під час робочого дня перекушувати булочками чи не їсти зовсім — така собі ідея, яку не схвалюють лікарі. За їх словами, обід — основне приймання їжі, на яке припадає 30-40% добового калоражу, тому до нього варто ставитися серйозно і готувати його заздалегідь.

Експерти зазначили, що половину страви мають займати відварні, парені, запечені чи свіжі овочі. У них повно витаминів, мікроелементів та клітковини, яка прискорює метаболізм і нормалізує роботу кишечника. А броколі, кольорову чи брюссельську капусту та кабачки можна навіть людям із проблемним шлунково-кишковим трактом.

Замість овочевого гарніру можна настругати салати з томатів, перцю, огірків, шпинату та іншої зелені. Заправити його можна нежирною сметаною, грецьким йогуртом або чайною ложкою оливкової олії. У ній повно омега-6 кислот, які незамінні для серця, волосся, шкіри та нігтів.

Чверть порції потрібно відводити під білок — головний будівельний матеріал в організмі. До того ж він довго перетравлюється і не дає швидко зголодніти. Рибу і морепродукти краще залишити на дому, інакше колеги спасибі вам не скажуть. Зате курку, індичку чи кролика можна брати сміливо. Можна навіть іноді побавити собі яловичиною чи свининою. Хорошою альтернативою стане омлет, його навіть можна гріти у мікрохвильовці — він не розлетиться, як яєчня.

Чверть залишеної страви повинні займати вуглеводи, які ні на що не можна замінювати. Вони дають енергію виконати всі завдання на роботі, дожити до вечора і дістатися додому. Найкраще підійдуть складні вуглеводи — наприклад, крупи (гречка, бурий та білий рис) або макарони з твердих сортів пшениці.

Ще вуглеводів та білків повно у бобових — наприклад, сочевиці, горосі, квасолі. Однак вони сприяють утворенню газів, тому, якщо є схильність до цього, краще обійтися старими добрими макарончиками.

Крім повноцінного обіду, потрібно взяти пару перекусів, які дозволять втамувати голод і контролювати собі під час обіду та вечері. Упор краще зробити на овочі та фрукти, сир без добавок. Горіхи теж підійдуть, тільки варто пам’ятати, що вони дуже калорійні, тож норма — не більше 10-12 штук.

А про що точно краще забути в офісній культурі, то це про булочки, печиво та інші прості вуглеводи. Так вони смачні і дають миттєвий сплеск енергії, зате потім залишають дуже голодними і втомленими. Якщо солоденького все-таки хочеться, то можна замінити продукти зі стоп-списку дозволеними – наприклад, сухофруктами, натуральною пастилою або парою кубиків гіркого шоколаду.

При цьому для здоров’я важливою є не тільки якість їжі, але і її регулярність — тобто всі прийоми їжі повинні бути в ту саму годину щодня. Такий розпорядок допомагає роботі організму, метаболізм працює як часи, а їжа краще засвоюється.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!