Антиоксиданти у пиві, вині та шоколаді допомагають зменшити запальні процеси, пов’язані з такими смертельними недугами, як серцеві захворювання та рак, інформує sutura.org.ua

Люди, які насолоджуються цими промовами, менше схильні до передчасної смерті, ніж ті, хто їсть багато червоного м’яса, перероблених продуктів та п’є газованих напоїв.

Дослідник і професор Джоанна Калуці з Варшавського університету сказала:

«Відомо, що фрукти, овочі, чай, кофе, червоне вино, пиво та шоколад багаті на антиоксиданти. Раціон з високим протизапальним потенціалом може знизити смертність».

Вчені проаналізували раціон 68273 дорослих у віку від 45 до 83 років.

Учасники заповнили анкету, в якій запитували, як часто вони їли 11 протизапальних продуктів, таких як оливкова олія, орехи, вино, шоколад та інші, а також п’ять запальних продуктів, серед яких чіпси, тістечка та печиво.

Виходячи з цього, учасникам дали оцінку від нуля до 16, причому найвищі оцінки були найбільш здоровими.

16 088 учасників не дожили до кінця 16-річного дослідження. З них 5980 людей померли через хвороби серця і 5252 – від раку, а решта – з інших причин.

Результати, опубліковані в журналі Journal of Internal Medicine, показують, що ті, хто вживав протизапальні продукти, в цілому мали на 18% менше шансів померти протягом дослідження, ніж учасники, які споживали їх найменшу кількість.

Зокрема, протизапальна дієта зменшувала ризик смерті від серцевих захворювань на 20% та раку на 13%.

Цікаво, що курці, які харчувалися правильно, вигравали більше, ніж курці, які їли запальні продукти.

Професор Калуці сказала:

«Дотримання дієти з високим протизапальним потенціалом може знизити смертність від усіх причин: серцево-судинних захворювань та раку і продовжити годину життя, особливо серед нинішніх та колишніх курців».

Хоча цей план харчування приносити користь і курцям, некурящі, які слідували протизапальному раціону, жили в середньому на 4,6 роки довше, ніж курці учасники дослідження.

Професорка Калуці також підкреслила, що вживання алкоголю для отримання від нього позитивних результатів, має бути «відносно низьким і помірним».

Чи корисне вино в запобіганні деменції?

Пара келихів вина на день не тільки очищає розум, а й проводитиме безпосередньо “чистку мозку” – свідчить дослідження, проведене у лютому 2018 року.

Дослідження показало, що миші, які піддавалися дії приблизно двох з половиною бокалів на день, більш ефективно удаляли відмерлі клітини головного мозку, які пов’язують із деменцією.

Провідний автор доктор Майкен Недергаард з Університету Рочестера сказав:

«Тривале споживання надмірної кількості етанолу (алкоголю), як відомо, справляє несприятливий вплив на центральну нервову систему.

Однак у цьому дослідженні ми вперше довели, що низькі дози алкоголю потенційно корисні для мозку, а саме покращують здатність мозку видаляти відходи».

А ви намагаєтеся вживати правильні продукти?