Лікарі з’ясували, який продукт може виявитися безпечним для хворих на діабет
Хворим на діабет іншого типу зазвичай не радять їсти продукти з високим глікемічним індексом (ГІ). Це показник, який використовується для визначення того, як певні продукти підвищують рівень цукру в крові. Така реакція називається глікемічним відповіддю.
Людям з діабетом іншого типу зазвичай рекомендують не їсти на ніч картопля. Сважається, що цей продукт помітно підвищує ГІ. Замість цього лікарі радять такі гарніри як рис басматі. Дослідження показує, що картопля може бути кориснішою, ніж раніше вважалося.
Дослідники вивчили вплив вживання картоплі у складі змішаної їжі на нічний глікемічний відповідь. Вони провели чотири експерименти із групою добровольців. До неї входили 24 чоловіки та жінки, хворих на діабет іншого типу.
Кожний прийом їжі під час експерименту складався з 50% вуглеводів, 30% жиру та 20% білка. Вечеря складалася з відвареної, змаженої, вареної та охолодженої картоплі або рису басматі. Зразки крові брали до і після їжі, щоб відстежувати та контролювати глікемічний відповідь учасників. Вони також носили монитори вночі, щоб відстежувати рівень цукру в крові під час сну.
Вчені прийшли до висновку, що не було значної різниці в глікемічній відповіді після вживання варених або змажених страв з картопля з високим ГІ порівняно з рисом басматі з низьким ГІ. Більш того, виявилося, що картопля на ніч може бути кориснішою від популярного дієтичного продукту.
“Наше дослідження показує, що продукти з високим ГІ, такі як картопля, можна використовувати як частину здорового харчування, не надаючи негативного впливу на глікемічну відповідь. При цьому забезпечуються необхідні поживні речовини з відносно невеликою кількістю калорій, що важливо для хворих на діабет іншого типу”. – пояснила автор дослідження, доктор Брук Девлін з австралійського університету Ла Троба у Мельбурні.
Джерело womanlife.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!