Гречана крупа містить 313 ккал на 100 г продукту, у каші калорій набагато менше за рахунок того, що зерна вбирають багато води. Незважаючи на відносно високу калорійність, це одна з круп, яка ідеально підходить для дієтичного та звичайного харчування. Оскільки в гречці мало вуглеводів, вона підходить, на відміну від багатьох інших каш, навіть діабетикам.

Користь і шкода гречки обумовлені, в числі іншого, високим вмістом білка в цій крупі. З одного боку, багата протеїнами гречка – ідеальна їжа для вегетаріанців, джерело множини поживних речовин. З іншого – міститься у крупі білок, як і будь-який інший протеїн, може викликати алергічні реакції. Зрозуміло, якщо такі реакції мають місце, то на користь гречаної крупи можна забути – цей продукт не можна використовувати.

Незважаючи на свій багатий склад, гречка не може замінити всі інші продукти харчування. Тому знаменита гречана дієта, при якій не можна їсти нічого, крім каші, принесе організму швидше за шкоду, ніж користь. Тієї ж години гречка стане прекрасним доповненням дієтичного меню. Найкраще споживати гречку з овочами, які, як і гречка, містять у собі грубі волокна. Такий тандем ефективно покращує роботу шлунка та кишечника.

Найздоровіший спосіб приготування гречаної крупи – не варіння, а запарювання. Крупу просто заливають кропом і накривають кришкою, щоб зерна розбухнули. Приготовлена ​​в такий спосіб гречка зберігає всі корисні речовини.