Насамперед, це пов’язано з її багатофункціональністю. Вона знешкоджує токсині, зберігає витамини, синтезує гормони і ферменти, зберігає резервний запас крові, виділяє жовч, без якого неможливий процес травлення. Одним із найефективніших способів профілактики захворювань печінки є дотримання спеціальної дієти, вживання продуктів, що сприяють її безперебійній роботі, передає sutura.org.ua

Кукурудзяні рильця для печінки

Користь кукурудзяних рилець при захворюваннях печінки та жовчного міхура вже доведена клінічно. Кукурудзяні рильця знижують рівень білірубіну в крові, зменшують в’язкість жовчі, тим самим сприяючи її кращому відходженню.

Кукурудзяні рильця володіють наступними властивостями:

  • Застосовують як жовчогінний та сечогінний засіб,
  • Збільшують секрецію жовчі,
  • Сприяють виведенню дрібних каменів з жовчних шляхів,
  • Застосовуються для профілактики та лікування атеросклерозу, оскільки знижує рівень холестерину в крові,
  • Служити кровоспинну та сечогінним засобом при почковокам’яній хворобі та водянці, набряках різного походження.

Існує 2 способи застосування кукурудзяних рилець:

  • Рецепт відвару кукурудзяних рилець. 1 чайну ложку сировини кладемо в емальований посуд, доливаємо 1 склянку гарячої води, після чого тримаємо відвар на водяній бані протягом півгодини. Після цього відвар остуджують, проціджують. Приймати потрібно по 1-3 столові ложки шкірні 3-4 години до їжі. Перед вживанням потрібно побовтати відвар.
  • Рецепт настою кукурудзяних рилець. Для приготування настою 2 столові ложки подрібнених кукурудзяних рилець заливають склянкою кип’ятку і настоюють 30 хвилин, проціджують через дві-три кулі марлі. Приймають по 1/3 склянки 3 рази на день перед їжею.

Куркума відновлює пошкоджені клітини печінки

Куркума дуже ефективна у лікуванні та профілактиці печінки та жовчовивідних шляхів. Куркумін, речовина, завдяки якому куркума має жовте забарвлення, володіє багатьма лікувальними властивостями. Незважаючи на те, що куркумін тільки-но почали вивчати вчені, вже зараз він представляє великі перспективи в лікуванні різних захворювань.

Наведемо 2 рецепти її вживання:

  • Простий рецепт вживання: 0,25 чайної ложки куркуми покладіть у склянку води, додайте ложку меду, подождіть 5 хвилин, поки все розчиниться і випийте. Приймати куркуму за таким рецептом потрібно 3-4 рази на день.
  • Смачний напій з куркумою: кладемо в блендер 1 чайну ложку куркуми, 2 столові ложки сушених горіхів кеш’ю та 1 склянку молока. Все дбайливо перемішуємо і випиваємо. Це денна дозування куркуми.

Часник – універсальний засіб

Вживаючи часник, можна збільшити викид холестерину та жирних кислот через жовч, тобто підсилити секрецію печінки та перешкодити утворенню лишніх жирових тканин навколо неї. Тут важливо не переборщити, тому що надмірні дози часнику можуть знизити кров’яний тиск.

Цей рецепт надіслав нам Володимир, читач сайту:

  • Дві дольки часнику потрібно нарізати тонкими кулями, покласти в склянку з водою, дати настоятися з вечора до ранку. Вранці випити воду і знову нарізати дольки часнику, залити склянку водою і дати настоятися з ранку до вечора. Так продовжуємо робити щодня протягом місяця.

Результатом такого лікування має стати повна нормалізація всіх аналізів.

Овес для печінки

Цей злак сприяє очищенню від поступово накопичуються шкідливих речовин. Фільтруючи дах, печінка не тільки видаляє та знешкоджує непотрібні або небезпечні для організму речовини, але й насичує її корисними ферментами. Вівсяна каша улюблена багатьма дітьми та дорослими. Вона обов’язково входитиме в меню для видужуючих у лікарнях.

Рецепт: закип’ятити 1 л молока чи води, попередньо додавши 1 ст. л. цукру та дрібку солі. У закипаючу суміш додати 1 склянку вівсянки, безперервно помішуючи. Дочекатися повторного закипання і залишити нудитися на маленькому вогні, поки каша трохи не загустіє і не почне булькати, клекати. Додати 50 г вершкового масла|мастила|, потім залишити в теплі на 15 хв. Подавати можна з медом, сухофруктами та навіть варенням.

Рецепт киселю з вівса: злакові зерна кип’ятять у воді, потім одержаний відвар проціджують і знову томити на повільному вогні, поки розчин не почне густіти. Як і в інших складах, приготовлених на основі вівса, кисіль можна додавати сіль, будь-які види олії або сахар. Це полегшить прийом, але зменшить лікувальний ефект.

Найбільш ефективно очищення печінки відбувається при вживанні відварів та настоїв з вівса. Існує величезна кількість рецептів приготування і способів прийому цих напоїв.

Як заварити овес для печінки?

Страви в рідкому вигляді засвоюються швидше, корисні речовини швидше проникають у кров і розносяться по всьому тілу. Для того, щоб процес очищення не наніс шкоди здоров’ю, потрібно приймати лікувальний відвар потроху, але тривалу годину. Курс повинен тривати хоча б 2 місяці.

Рецепт вівсяного відвару: закип’ятити 1,5 л води, додати 150 г чистого вівса та варити на маленькому вогні 20 хв, зняти і залишити настоюватись у теплі на 3 години, процідити. Залишок також можна вживати в їжу або використовувати для приготування будь-яких страв. Курс триває 2 тижні.

Рецепт настою з вівса: промити, подрібнити кілька столових ложок натуральних зерен (можна у кавомолці або потужному подрібнювачі), залити кип’ятком у співвідношенні 1 ст. л. на 1 л, укутати і залишити настоюватись у теплому місці на 12 годин. Приймати за годину до їди по 2 склянки 3 рази на день. Дозу можна знизити, тому що смак настою не надто приємний, але тоді варто збільшити тривалість курсу. Все залежить від цілеспрямованості та витриманості людини.

Овес – унікальний продукт. Додаючи його в різні страви можна не лише покращити смак страви, але й зміцнити здоров’я, підтримати свій організм. Готуючи їжу з використанням вівса, люди допомагають багатьом внутрішнім органам, у тому числі і печінки.

Увага! Ознайомтеся із протипоказаннями до застосування вівса!

5 супер-продуктів для печінки

Буряк для печінки

Дієтологи називають буряк «пилососом», оскільки її склад відмінно позбавляє від лишніх «застійних» речовин. У буряків можна використовувати і листя – баділля, і коріння. У ній міститься бетаїн – розчинник жиру. Корисний вплив буряків на печінку не лише у позбавленні від лишніх жирів, а й у відновленні та оновленні печінкових клітин.

Буряк необов’язково готувати. Сирі листки і коріння можна дрібно порізати або потерти, змішати з коханою заправкою, наприклад, оливковою олією і з’їсти. Буряк корисно додавати як гарнір до важких м’ясних страв. Це полегшує роботу печінки та кишечника з переробки жирної їжі.

Свіжовичавлений морквяно-буряковий сік. Вживання цих овочів у вигляді соку дозволяє корисним складовим впливати на організм у цілому, очищаючи його від холестерину та токсинів. Такий напій покращує колір обличчя, тонізує, підвищує опірність застудних захворювань. Чоловікам бажано пити його для збільшення потенції, а жінкам – для позбавлення від менструальних болів.

Моркви у напитку має бути більше. Приблизно у співвідношенні 3:10 чи навіть 1:10. Сік рекомендується пити тричі на день перед їжею. При бажанні додають сахар, мед чи лимон, огірки чи кокосове масло. Віджимаючи сік, можна використовувати і бурякову гичку, адже в ній міститься багато корисних речовин. Буряковий сік краще не пити відразу, потрібно дати йому постояти хоча б з четверть години. У цей час у напої протікає хімічна реакція, що знешкоджує деякі важкі для перетравлення речовини.

Морква оновлює жовч, прочищає жовчні протоки завдяки витамину А. У великих дозах вона може перевантажувати печінку та провокувати тимчасову «жовтяницю». Сильний і протизапальний ефект в тому разі, коли хвороба запобігти не вдалося.

Гарбуз для печінки

Гарбуз відновлює пошкоджену структуру печінки та очищає від токсинів завдяки пектину. Головним перевагою тыкви є її здатність відновлювати клітинні мембрани гепатоцитів. Регулярне вживання гарбуза сприяє запобіганню загибелі цих клітин, що, у свою чергу, сприяє правильній роботі печінки та нормальному функціонуванню всього організму.

Гарбуз з медом – відмінний засіб для очищення, виведення холестерину, крім того, вона покращує обмін речовин, що запобігає ожирінню. З тыкви варять каші, запікають із фруктами і роблять різноманітні десерти. Деякі люди їдять її сирою.

Свіжовичавлений гарбузовий сік. Випити склянку свіжого соку з ранку на щастя – це те саме, що з’їсти 0,5 кг м’якоті тыкви. Рекомендоване дозування – половина склянки соку на добу, краще його випити вранці на щастя, можна з додаванням цукру та лимонного екстракту. Такий сік можна законсервувати про запас.

Деякі воліють фреш з гарбуза та кабачка, гарбуза та моркви. Це справа смаку та фантазії. Сік вичавлюють з м’якого плоду і зберігають у холодильнику не більше доби. Чим молодший продукт, тим більше і соковитіше його м’якоть. Гарбуз так дбайливо проводити очищення печінки, що профілактичні курси можна проводити часто. Вона гіпоалергенна.

Гарбуз унікальний тим, що дозволяє смачно підтримувати функціонування печінки на належному рівні. Вживаючи добре приготовану м’якоть чи насіння, ніхто не буде кривитися від мерзотності.

Хурма для печінки

З наближенням зими багато любителів цих гігантських ягід передчують радість від цього ласощів. На ринку з’являються найсмачніші сорти хурми. Цей плід містить витамин С, має сладкий, але трохи терпкий смак. Особливо приємна трохи підморожена хурма.

Хурма дуже корисна для печінки, і на це є дві вагомі причини:

  • Хурма багата на грубі волокна. Вони не дають всмоктуватися 10-15% шкідливого холестерину, канцерогенів та інших токсичних речовин, які руйнуються якраз у печінці.
  • Рослинні цукри, які також корисні для нашого організму.

Тому частіше їжте хурму, як тільки вона з’явиться на прилавках у продавців.

Гречка для печінки

Гречка – це дуже потрібний для нашої печінки продукт харчування. Вона містить у собі великий комплекс рослинних речовин, головним чином флавоноїдів – які виводять жир не просто з судин нашого організму, а безпосередньо з клітин печінки, не даючи їм руйнуватися від накопичення цього самого жиру.

Дириза (ягоди Годжі)

Ягоди Годжі, які по-російськи називаються «диризами» – виводять лишній жир з організму, і в першу чергу печінки. Ягоди Годжі містять такий цінний елемент як галактоліпід. Він захищає клітини печінки від будь-яких токсичних речовин. Крім того, галактоліпід підтримує в нормі рухливість суглобів рук, спини, колінних та плечових суглобів.

Увага! Галактоліпід легко знищується за високої температури!

Інші рецепти народної медицини для печінки

Є ще кілька рецептів, які допомагають при захворюваннях печінки:

  • Мед з корицею. Потрібно взяти мед – пів-літрову банку і додати туди дві столові ложки меленої кориці, змішати і вживати до їди або через дві години після їди по дві столові ложки чотири-п’ять разів на день. За кілька днів печінка перестає боліти.
  • Кукурудзяні волоски. Зірвіть плоди кукурудзи, і побачите під ними волоски та волокна. Їх потрібно заварювати в чайнику, як чай, і вживати замість чаю чи кави. Слідкуйте за тим, щоб плоди були зрілими, інакше волоски та волокна не будуть вам допомагати. Курс лікування триває близько півроку.
  • Чага. При гепатиті та печінковій недостатності рекомендується приймати настій чаги. Настій п’ють по 1 склянці 2 рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 2-3 місяці. Через кожні 10 днів роблять перерву на 5 днів. Детальніше про корисні властивості та способи приготування чаги.
  • Сік лопуха. При хворобах печінки добре допомагає сік лопуха. Цей сік дуже корисний і для тих, хто переніс гепатит. Пити такий сік необхідно у травні, зірвіть листя лопуха, помийте їх, підсушіть і відріжте живці. Пропустіть через м’ясорубку листя, вичавіть сік через дві кулі марлі. Приймати потрібно по одній столовій ложці безпосередньо перед їжею, оскільки сік має дуже гіркий смак. Курс лікування – один тиждень, потім зробіть перерву на тиждень і знову тиждень пийте сік. За один сезон бажано випити літр соку.

Автор статті: Соколова Ніна Володимирівна, лікар-натуропат, фітотерапевт