Мандарин – найпопулярніший зимовий цитрусовий фрукт. Багато людей полюбляють його не лише за приємний сладкий смак та чарівний аромат, а й за його корисні властивості. На цьому ми зупинимося детальніше, інформує sutura.org.ua

Багате сортове розмаїття

Сьогодні на прилавках магазинів можна зустріти величезне розмаїття сортів та гібридів мандаринів, починаючи від класичних — абхазьких — і закінчуючи танжеринами та клементинами.

Можливо, деякі з них ви вже спробували на смак і зараз зрозумієте, про що йдеться. Так, наприклад, танжерини мають більш червонувато-оранжеву шкірку. Таку незвичайну назву вони отримали завдяки назві своєї батьківщини, де рости — у Танжері (Марокко).

Клементіні – це, мабуть, одні з найменших сортів мандаринів. У них глянсова шкірка глибшого помаранчевого кольору і невелика кількість кісточок. Сважається, що вони є гібридом мандаринів та сладких апельсинів.

Не вдаючись у подробиці сортових особливостей, зупинимося на корисних властивостях мандаринів.

Харчова цінність

Цей цитрусовий фрукт містить у своєму складі велику кількість поживних речовин. Лише в одному мандарині (88 г) міститься:

  • калорії – 47 ккал;
  • вітамін С – 68 % від рекомендованої добової норми споживання (РДНС);
  • клітковина – 2 г;
  • магній – 2,5% від РДНС;
  • калій – 3% від РДНС;
  • мідь – 4% від РДНС;
  • залізо – близько 1% від РДНС;
  • жир – 0,3 г;
  • білок – 0,7 г;
  • вуглеводи – 12 г.

Вітамін С, що міститься в мандаринах, позитивно позначається на імунітеті, ефективний у боротьбі із застудними захворюваннями і важливий для здоров’я шкіри та загоєння ран.

Велика кількість міді, що міститься в мандаринах, добре позначається на виробленні еритроцитів і сприяє засвоєнню заліза. Завдяки міді відбувається транспортування кислорода до наших тканин.

Клітковина, що входить до складу мандарину, сприяє травленню і в деяких випадках може перешкоджати появі серцевих захворювань та цукрового діабету.

Користь для жіночого та чоловічого здоров’я

Як ми вже говорили вище, мандарини є низькокалорійними, а речовини, що містяться в їхньому складі, прискорюють обмінні процеси. Це особливо важливо у боротьбі із лишними кілограмами.

За умови регулярного вживання мандаринів у їжу нормалізується психоемоційний стан жінки, що допомагає впоратися з депресією.

Вітамін С міститься в складі багатьох косметичних засобів, що свідчить про позитивне вплив на шкіру.

Не менш корисні мандарини та для чоловічого здоров’я.

За умови систематичного вживання їх у їжу покращується робота передміхурової залози.

І ще мандарини нейтралізують негативний вплив токсинів, що є особливо актуальним для чоловіків, які палять.

Чим небезпечні мандарини

  1. Кислота, яка міститься у складі мандаринів, з часом може надати згубний вплив на зубну емаль. Тому після вживання в їжу цитрусових рекомендується прополоскати рот водою і почистити зуби.
  2. На відміну від цілісного фрукта цитрусовий сік містить менше клітковини. Вживати його потрібно в помірній кількості, оскільки в його складі багато калорій та фруктози, що сприяють збільшенню ваги та виникненню проблем з печінкою.
  3. Не варто забувати, що плоди цитрусових можуть викликати алергію, здуття живота та загострення хронічних захворювань, оскільки у них міститься велика кількість клітковини.
  4. Дорослій людині дієтологи рекомендують вживати не більше п’яти-семи мандаринів на день. Людям, що страждають на ожиріння, — не більше двох мандаринів на день, а за наявності підозри на алергію від цитрусових слід відмовитися.
  5. Оскільки в мандаринах міститься кислота, дієтологи не рекомендують їсти цей фрукт на щастя. Оптимальна година вживання: перша половина дня – п’ята година вечора.
  6. У раціон малюків фахівці рекомендують вводити цитрусові не раніше трьох років, коли організм зміцніє і налагодиться робота шлунково-кишкового тракту.

Але якщо пам’ятати про всі перераховані вище рекомендації і вживати мандарини у їжу з розумом, тоді і приводів для занепокоєння за здоров’я не буде.