Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Мед виявився здатним боротися з антибіотикостійкими бактеріями.
Відповідно до нових даних, мед, вже показавши обнадійливі результати у загоєнні ран, може також стати перспективним засобом у боротьбі з розвитком резистентності до антибіотиків бактерий. Результати дослідження будуть представлені цього четверга на 247-му зборах найбільшого у світі наукового товариства American Chemical Society (ACS), яке пройде в Далласі.
Антибіотикорезистентність розвивається в процесі адаптації бактерий до антибіотиків, які пригнічують ріст мікроорганізмів. При адаптації бактерії стають несприйнятливими до дії антибіотика, що робить їх небезпечними, а організму людини – беззахисним перед викликаними ними інфекціями. У зв’язку з цим структури громадського охорони здоров’я закликають скоротити надмірне використання антибіотичних препаратів і шукають шляхи для контролю та зниження антибіотикостійкості бактерій.
Як показало безліч досліджень, мед може зіграти важливу роль у боротьбі з бактеріальними інфекціями. “Унікальна властивість меду полягає в його здатності боротися з інфекціями на декількох рівнях, завдяки чому мікроорганізмам важче розвинути стійкість”, – зазначила головний автор дослідження Сьюзен Мешвітз (Susan M. Meschwitz) з Salve Regina University в Ньюпорті.
До складу меду входить фермент, під впливом якого утворюється перекис водороду (цим у чому пояснюється антибактеріальну властивість продукту ), органічні кислоти ( n – кумарова, еллаговая, кавова та інші кислоти ), багато флавоноїди, у ньому міститься висока концентрація цукрів і поліфенолів , які всі разом руйнівно діють на клітини мікроорганізмів Як пояснюють дослідники, за рахунок осмотичного ефекту, що є результатом високої концентрації цукрів у меді, відбувається витягування води з бактеріальних клітин, що веде до їх дегідратації та подальшої загибелі.
Крім того, деякі дослідження показали, що мед також пригнічує у бактерий почуття кворуму – здатність зв’язуватися один з одним, координувати своє поведення за рахунок секреції молекулярних сигналів та утворювати біоплівки. «Мед порушує почуття кворуму, що послаблює вірулентність бактерий і підвищує їхню чутливість до звичайних антибіотиків», – зазначила Мешвітз. У деяких бактерий ця система зв’язку також контролює вироблення токсинів, що впливають на патогенність мікроорганізмів або їх здатність викликати захворювання.
Ще одним важливим перевагою меду, на думку авторів роботи, є те, що на відміну від антибіотиків, дія меду не націлена на блокування бактериальних ферментів, пов’язаних із зростанням мікробів. Проблема багатьох антибіотиків полягає саме в тому, що з часом бактерії адаптуються до механізму їх дії і перестають реагувати на лікарську терапію.
Велика кількість лабораторних та деяких клінічних досліджень підтвердили наявність у меду протигрибкових, протиірусних та антибактеріальних властивостей щирого спектру. Мешвітз і її колеги досліджували глибше антиоксидантні та антибактеріальні властивості меду.
«Ми провели стандартні тести на антиоксидантну активність меду, виділили та определили різні антиоксидантні поліфенольні сполуки, – пояснила вона. – Також ми вивчили антибактеріальну активність меду проти різних патогенних бактерій, наприклад, проти кишкової палички, золотистого стафілококу та синьогнійної палички».
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!