Відповідно до нових даних, мед, вже показавши обнадійливі результати у загоєнні ран, може також стати перспективним засобом у боротьбі з розвитком резистентності до антибіотиків бактерий. Результати дослідження будуть представлені цього четверга на 247-му зборах найбільшого у світі наукового товариства American Chemical Society (ACS), яке пройде в Далласі.

Антибіотикорезистентність розвивається в процесі адаптації бактерий до антибіотиків, які пригнічують ріст мікроорганізмів. При адаптації бактерії стають несприйнятливими до дії антибіотика, що робить їх небезпечними, а організму людини – беззахисним перед викликаними ними інфекціями. У зв’язку з цим структури громадського охорони здоров’я закликають скоротити надмірне використання антибіотичних препаратів і шукають шляхи для контролю та зниження антибіотикостійкості бактерій.

Як показало безліч досліджень, мед може зіграти важливу роль у боротьбі з бактеріальними інфекціями. “Унікальна властивість меду полягає в його здатності боротися з інфекціями на декількох рівнях, завдяки чому мікроорганізмам важче розвинути стійкість”, – зазначила головний автор дослідження Сьюзен Мешвітз (Susan M. Meschwitz) з Salve Regina University в Ньюпорті.

До складу меду входить фермент, під впливом якого утворюється перекис водороду (цим у чому пояснюється антибактеріальну властивість продукту ), органічні кислоти ( n – кумарова, еллаговая, кавова та інші кислоти ), багато флавоноїди, у ньому міститься висока концентрація цукрів і поліфенолів , які всі разом руйнівно діють на клітини мікроорганізмів Як пояснюють дослідники, за рахунок осмотичного ефекту, що є результатом високої концентрації цукрів у меді, відбувається витягування води з бактеріальних клітин, що веде до їх дегідратації та подальшої загибелі.

Крім того, деякі дослідження показали, що мед також пригнічує у бактерий почуття кворуму – здатність зв’язуватися один з одним, координувати своє поведення за рахунок секреції молекулярних сигналів та утворювати біоплівки. «Мед порушує почуття кворуму, що послаблює вірулентність бактерий і підвищує їхню чутливість до звичайних антибіотиків», – зазначила Мешвітз. У деяких бактерий ця система зв’язку також контролює вироблення токсинів, що впливають на патогенність мікроорганізмів або їх здатність викликати захворювання.

Ще одним важливим перевагою меду, на думку авторів роботи, є те, що на відміну від антибіотиків, дія меду не націлена на блокування бактериальних ферментів, пов’язаних із зростанням мікробів. Проблема багатьох антибіотиків полягає саме в тому, що з часом бактерії адаптуються до механізму їх дії і перестають реагувати на лікарську терапію.

Велика кількість лабораторних та деяких клінічних досліджень підтвердили наявність у меду протигрибкових, протиірусних та антибактеріальних властивостей щирого спектру. Мешвітз і її колеги досліджували глибше антиоксидантні та антибактеріальні властивості меду.

«Ми провели стандартні тести на антиоксидантну активність меду, виділили та определили різні антиоксидантні поліфенольні сполуки, – пояснила вона. – Також ми вивчили антибактеріальну активність меду проти різних патогенних бактерій, наприклад, проти кишкової палички, золотистого стафілококу та синьогнійної палички».