Яблука – найпоширеніший дієтичний продукт. Вони доступні будь-якої години року. Яблуко середніх розмірів містить близько 40-50 калорій (а зеленого менше). Незважаючи на це, «сидіти» тільки на яблуках лікарі не рекомендують і настійно радять у принципі не захоплюватися монодієтами. Використовувати ж яблука як основу для розвантажувальних днів можна, тим більше, що ці фрукти неймовірно корисні, інформує sutura.org.ua

  • Найцінніші властивості яблук. Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Яблука на 80% складаються з води, а решта 20% містять клітковину, яка покращує травлення і зменшує ймовірність появи кишкових розладів.
  • Знижують холестерин. Його надлишок призводить до утворення бляшок, а значить, порушення кровотоку в сонних артеріях, що рано чи пізно загрожує інсультом. Серцевий напад, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, стенокардія та інші хвороби також можуть виникнути на тлі підвищеного рівня холестерину. У яблуках міститься пектин, який допомагає виводити з організму надлишки холестерину, знижуючи вірогідність закупорки судин і зменшуючи ймовірність сердечного нападу. Крім холестерину, пектин також «видаляє» токсичні речовини (свинець, миш’як, ртуть).
  • Захищають від опухолей. Звичайно, панацеєю від онкології яблука назвати не можна, але які в них містяться флавоніди та поліфенолі дійсно володіють протиопухлинним ефектом, вони пов’язують небезпечні вільні радикалі, одну з найголовніших причин неконтрольованих клітинних змін.
  • Підвищують імунітет. Вітамін С, що міститься в яблуках, зміцнює імунну систему. Крім того, багатьма дослідженнями доведено, що яблука захищають бронхо-легеневу систему – зокрема, від вмісту в повітрі шкідливих домішок та табачного диму. Вони навіть є своєрідною та дуже смачною профілактикою астматичних захворювань.
  • Заповнюють дефіцит заліза. Заліза в яблуках міститься в дещо менше, ніж у інших продуктах (тих же гранатах, червоному м’ясі), але яблука допомагають його активному з них засвоєнню.
  • Насичують. Клітковина, якою багаті яблука, сприяє швидкому вгамуванню голоду, але головне яблука допомагають якісному переварюванню їжі та запобігають перетворення вуглеводів у жири, сприяючи схудненню. До речі, легкий сечогінний ефект, який викликають яблука, також працює на цю мету.

  • Очищати зуби. Пектини, якими насичена яблучна м’якоть, володіють бактерицидною властивістю і в буквальному сенсі можуть забезпечити санацію ротової порожнини. Тверда шкірка яблук також масажує і зміцнює ясна, стимулюючи внутрішній кровообіг. Пам’ятайте пораду: «якщо під рукою немає зубної щітки, просто з’їжте яблуко». Вона вірна на 100%.
  • Рятують від авітамінозу. У міжсезоння, коли власні запаси організму виснажуються, давно стали цілорічним фруктом яблука рятують його. Яблука – це унікальний комплекс вітамінів та мінералів. Крім витамину C у них містяться витамини а, К, Е і групи В, багато мікроелементів (мідь, цинк, хром, залізо, йод, фтор, селен) та макроелементів (магній, кальцій, фосфор, калій, хлор, сірку).
  • Допомагають печінці. Крім того, що пектині справляється з надлишками холестерину, допомагаючи печінці, хлорогенова кислота, яка є в яблуках виводити з організму щавлеву кислоту (не органічної її форми, а проміжного продукту метаболізму, який у надмірних кількостях може викликати порушення роботи нірок та сечовивідних шляхів). Загальна користь такої “яблучної детоксикації” безцінна.
  • Знімають стрес. Нарешті, яблука просто дуже смачні. Аромат свіжоприготованої яблучної шарлотки може змусити забути про всі проблеми, а яблучний чай заспокоїти та допоможе заснути.