Багато хто з нас знає, що риба не тільки смачна, але й корисна, передає sutura.org.ua Але існують і такі сорти, вживання яких може нанести вред здоров’ю. Експерти розповіли про 9 видів риби, які слід включати в раціон якомога рідше або відмовитися від них взагалі.

Імпортний сом Сом може виростати до значних розмірів, і для прискорення цього процесу у багатьох рибних господарствах його підгодовують гормонами. Особливо відрізняється у цьому плані риба, що імпортується з азіатських країн. Безпечний і більш цінний з живильної точки зору тим сом, який росте на волі.

Макрель Макрель містить ртуть, яка не виводиться, а накопичується в організмі людини, провокуючи різні хвороби. Найменш небезпечна в цьому плані атлантична макрель, її можна їсти без обмежень.

Тунець У тунці, особливо в чорноперому та блакитному, міститься багато ртуті. Крім того, тунця, який виріс у природних умовах, на прилавках майже немає, бо він знаходиться на межі зникнення, і вся покупна риба надходить з ферм, де її прикормлюють антибіотиками та гормонами.

Тілапія Корисних жирних кислот у тілапії небагато, а ось за концентрації шкідливих жирів вона може конкурувати навіть зі свинячим салом. Надмірне вживання цієї риби збільшує рівень поганого холестерину і робить організм більш чутливим до алергенів.

Угор Через високий вміст жирової тканини угору легко абсорбує присутні у воді промислові та сільськогосподарські відходи. Особливо великий рівень інтоксикації цими речовинами в американських особин. Для європейського вугра також характерне зараження великими дозами ртуті.

Пангасіус Основний обсяг пангасіуса, що поставляється до нашої країни, вирощується у В’єтнамі, у річці Меконг, яка відноситься до одних з найбільш забруднених водойм у світі. Крім ртуті, філе цієї риби містить підвищений рівень нітрофуразону та поліфосфатів (канцерогени).

Кафельник У цієї риби найвищий рівень зараження ртутью. Крім того, при її вилові часто не дотримуються необхідні правила, тому високий ризик отримати харчове відрування.

Морський окунь Морський окунь містить достатню кількість ртуті. Крім цього, часто під виглядом морського окуня (особливо в закладах громадського харчування та у випадках, коли продукт продається у вигляді філе) пропонується пангасіус або інші сорти дешевої риби.

Масляна риба Ця риба містить гемпілотоксин (воскоподібне речовина, що додає м’ясу маслянистий смак), який не засвоюється організмом. Цей токсин не несе сильної шкоди, але може спровокувати розлад травлення. Щоб зменшити кількість гемпілотоксину, рибу рекомендується змажити чи запікати на грилі.

Як вибрати рибу У свіжої риби волога блискуча луска і прозорі очі. Візьміть тушку до рук: у риби не першої свіжості безвільно поникне хвіст. Сухі плавці сірі, а не яскраво-червоні зябра також говорять про те, що риба несвіжа. При купівлі живої риби з акваріуму переконайтеся, що вода в ньому чиста, і краще вибирайте особин, які не плавають біля поверхні, а в товщі води, ближче до дна. Якщо ви любите рибалити і потім готувати улов, перевірте водойма на рівень ртуті. Зробити це можна за допомогою спеціального пристрою, який називається «аналізатор ртуті». Купуючи м’ясо лосося, вибирайте той, у якого в м’якоті є білі прожилки, бо суцільний яскравий колір філе говорити про те, що його підфарбовували. Не беріть рибу, у якої на шкірі є яскраві точки: м’якоть у неї несмачна, оскільки вона була виловлена ​​в період нересту.