Жирі є одним із ключових компонентів здорового раціону разом з білками та вуглеводами. У багатьох вони можуть асоціюватися з надлишковою масою тіла, калорійною їжею, шкідливою для здоров’я. Однак жири бувають різні. Нижче наведено 8 продуктів з високим вмістом «хороших» жирів, інформує sutura.org.ua

Жирна риба (лосось, скумбрія, оселедець, озерна форель, сардині, довгоперий тунець) – джерело омега-3 жирних кислот. Це «хороші» жири, корисні для здоров’я серцево-судинної системи, а також головного мозку (допомагають зберегти гострий розум, особливо у міру старіння). Американська асоціація кардіологів (American Heart Association — AHA) рекомендує вживати не менше 2 порцій несмаженої жирної риби на тиждень

Авокадо також корисний для серцево-судинної системи. Цей фрукт містить велику кількість корисних жирів, завдяки чому може допомогти зменшити вираженість симптомів остеоартрозу. Крім того, вживання авокадо з іншими продуктами може допомогти організму краще засвоювати поживні речовини, які в ньому містяться. Приємним бонусом є те, що у половинці середнього авокадо міститься приблизно 115-160 ккал.

Насіння гарбуза, соняшника, кунжуту містять «хороші» жири, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

Оріхи корисні для здоров’я серцево-судинної системи, особливо волоські. Однак не варто зловживати цим продуктом. Оптимальною порцією є 1 унція (близько 28 г). Це близько 14 половинок волоських горіхів, 23 горіхи арахісу чи 18 кешью.

Оливкова олія містить високий рівень мононенасичених жирів. Її корисно додавати до салату або використовувати при приготуванні їжі. Але знову ж таки, важливо стежити за тим, скільки жирів, навіть «хороших», вживається у їжу.

Яйця – джерело білка. У великому 1 яйці, звареного в круту, міститься 5,3 г жиру, переважно корисного.

Насіння льону корисне для шкіри, а завдяки високому вмісту клітковини сприяє зменшенню вираженості запалення. Мелене лляне насіння можна додавати до страв (салат, сир, при випіканні). Додавання бобових у раціон харчування може бути корисним при розумовій і фізичній роботі. Слід зазначити, що бобі багаті омега-3 жирними кислотами.