Вітамін В12 – один із найбільш складних вітамінів, на сьогодні відомих науці. Навіть невеликий дефіцит витамину В12 може призвести до анемії викликати втому і депресію. Серйозний дефіцит витамину В12 призводить до пошкоджень мозку та центральної нервної системи.

Вітамін В12 виробляється бактеріями і міститься у продуктах тваринного походження.

Сім фактів про вітамін В12
Вітамін В12 має серйозний і різнобічний вплив на стан здоров’я людини, в тому числі:

1. Вітамін В12 впливає на рівень енергії
2. Вітамін В12 важливий для нормального функціонування пам’яті
3. Вітамін В12 впливає на настрій
4. Вітамін В12 важливий для здоров’я серця
5. Вітамін В12 впливає на зовнішній вигляд
6. Вітамін В12 впливає на травлення
7. Вітамін В12 захищає від раку

Добова потреба у вітаміні В12 становить 3 мкг на день. То в яких продуктах міститься витамин В12?

9 продуктів з вмістом вітаміну В12

1. Морепродукти. У 100 г моллюсків міститься 99 мкг витамину В12. Інші джерела вітаміну – устриці та мідії.

2. Яловича печінка. У 100 г яловичої печінки міститься 83 мкг витамину В12. Інші джерела витамину: ліверна ковбаса, куряча печінка, паштет із фуа-гра.

3. Риба. Хороші джерела витамину В12 – це такі сорти риби, як скумбрія, лосось, оселедець, тунець, сардині та форель. У 100 г скумбрії – 19 мкг витамину В12.

4. Ракоподібні. Це краби, креветки, лангусти та омарі. У 100 г крабового м’яса – 11,5 мкг витамину В12.

5. Червоне м’ясо. У 100 г говядини міститься 6,2 мкг витамину В12.

6. Молоко. У 100 г нежирного молока міститься до 0,5 мкг витамину В12.

7. Йогурт. Йогурт – чудовий джерело не тільки кальцію та сполук, але і витамину В12.

8. Сирі. У 100 г моцареллі – приблизно 0,5 мкг витамину В12.

9. Яйця. Вітамін В12 міститься у багатьох видах яєць: курячих, гусячих, качиних, індичих, перепелиних.