П’ять і більше порцій кофе на день підвищують ризик набору надлишкової ваги та розвитку хронічних захворювань, пов’язаних з ожирінням, вважають дослідники з Університету Західної Австралії.
Вчені встановили, що п’ять і більше чашок кави щодня підвоюють обсяг жиру, що оточує внутрішні органи черевної порожнини. Саме цей жир традиційно пов’язують із смертельними захворюваннями. Фахівці вважають, що цей ефект пов’язаний із хлорогеновою кислотою, яку раніше, наоборот, вважали за корисну.

Негативний ефект кави було доведено на прикладі мишей. До цього фахівці думали, що кава корисна, оскільки тестували лише малі порції (по 1-2 чашки). До речі, кислоту, згадану в дослідженні, можна також знайти у деяких фруктах, включаючи сливу.

У невеликій концентрації кислота підвищує чутливість до інсуліну, знижує тиск і гальмує накопичення жиру. Проте за великих дозах відбувається зворотний ефект. Миші набирали вагу в чомусь за рахунок зростання прошарку вісцерального жиру (провісник діабету і серцево-судинних недуг). У них посилювалася інсулінова резистентність та непереносимість цукру.

Експерти рекомендують не зловживати розпиванням ароматного напитку і намагатися випивати не більше 3-х – максимум 4-х чашок на день. Це дозволить зберегти корисні властивості кофе, надані на організм, і попередити її негативний вплив на здоров’я.