Міфі про молоко, в які вірять навіть лікарі

Головна / unsorted / Міфі про молоко, в які вірять навіть лікарі

Молочні продукти не можна їсти через казеїн, який у всіх викликає аллергію та закислює організм.

Що казати наука: Казеїн – один з основних білків, які містяться у молочних продуктах. Він складається з незамінних амінокислот (тих самих, які організм не може синтезувати самостійно і повинен отримувати з їжею). Аллергію може викликати будь-який білок і казеїн не виняток – все залежить від індивідуальних особливостей організму. Однак якщо симптомів на зразок кропив’янки, болю в животі чи тошноти після вживання молочних продуктів немає, значить, немає й алергії. Сумніваєтесь? Проконсультуйтеся з терапевтом та аллергологом.

А ось закислити організм якимись продуктами неможливо (ну, або треба дуже і довго старатися).

Рослинне молоко — повноцінна заміна коров’ячому

Що казати наука: Називати рослинні види молока повноцінною альтернативою звичайному не зовсім корректно: все залежить від конкретного виду молока і від того, якими витаминами та мінералами напій збагатив виробник. У цілому у веганських варіантах менше білків, вітамінів та мінералів, ніж у коров’ячому молоці. Однак якщо вам подобається саме рослинне, краще пити різні види, щоби зробити харчування більш збалансованим.

Від молочних продуктів з’являється целюліт

Що казати наука: Немає жодного наукового свідчення про те, що саме молочні продукти впливають на появу целюліту. Він виникає через порушення живлення підшкірної жирової тканини, погіршення циркуляції крові та лімфі. Серед факторів ризику — надмірна вага (до якої, як відомо, призводять лишні калорії, а не конкретні продукти) і сидячий спосіб життя.

Молоко збільшує кількість слизу в організмі

Що казати наука: Ніяких наукових доказів, що молоко дійсно підвищує продукцію слизу чи мокротиння, немає. Проте теорія, яка, ймовірно, виникла у XII столітті (що насторожує), виявилася настільки життєздатною, що просочилася навіть у сучасну лікарську практику. Педіатри у всьому світі іноді радять батькам виключити з дитячого раціону молоко під час будь-яких захворювань дихальних шляхів від бронхіальної астми до звичайного риніту.

Цікаво, що під час деяких досліджень після вживання молока з’являлося відчуття, що слизу чи мокротиння побільшало. Проте подальші аналізи показували, що з погляду фізіології це не так. Можливо, ці відчуття (і вся теорія в цілому) пов’язані з дією муцинів: ці липкі компоненти слюни відповідають за формування та склеювання харчової грудки і збільшують в’язкість молока.

У дорослих людей не засвоюються молочні продукти

Сважається, що молоко — їжа немовлят, і якщо дорослим воно не потрібне, то й причин виробляти спеціальні ферменти, які відповідають за переварювання та засвоєння лактози, в організмі немає.

Що казати наука: Епідеміологічні дослідження опитують теорію про те, що у всіх дорослих не засвоюються молочні продукти — тільки у частини населення планети (наприклад, у 6-20% європейців, 90% китайців і 100% корінних американців) справді є несприйняття молочного цукру. Причина – знижена активність ферменту лактази, яка відповідає за розщеплення лактози.

Перевірити підозри на несприйняття лактози легко: потрібно звернутися до терапевта та здати аналіз крові на лактозну недостатність.

Через молочні продукти з’являються прищі

Що казати наука: Зв’язок між вживанням молочних продуктів (всіх, крім йогурту та сиру) та появою прищів дійсно є. Проте чому так відбувається, не зрозуміло.

З’ясувати, чи з’являються висипання через молочні продукти, дуже просто: достатньо скоротити їх кількість або відмовитися від них на 3-4 тижні і подивитись, чи відіб’ється це на стані шкіри.

Молочні продукти — причина розвитку діабету іншого типу, серцево-судинних захворювань, остеопорозу та раку.

Що казати наука: У жодного з цих тверджень немає наукових підстав, а в разі з остеопорозом і зовсім наоборот. Молочні продукти знижують резорбцію (руйнування) кісткової тканини, покращують структуру кісток і запобігають вікову втрату кісткової маси — тобто знижують ризик розвитку остеопорозу. За профілактичну дію відповідають мінерали та витамини, які містяться в молоці: кальцій, фосфор, магній, марганець, цинк та витамин К.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!