Нове дослідження, проведене Медичним центром Університету Канзасу, виявило причинно-наслідкові зв’язки між вживанням молока та рівнем натурального антиоксиданту глутатіону у мозку літніх людей. Давно відомо, що за рахунок вмісту в ньому кальцію молоко відіграє важливу роль для здоров’я кісток та м’язів. Однак те, що воно впливає на здоров’я мозку, було відкрито вперше.

У ході дослідження вчені виявили, що у тих його учасників, які пили молоко в останній годині, рівень глутатіону був значно вищий, ніж у тих, хто не вживав цей корисний напій. Адже саме глутатіон може допомогти запобігти окислювальному стресу, який, як відомо, пов’язаний з безліччю різних захворювань мозку, у тому числі хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Вчені порівнюють ці процеси в організмі людини з іржею автомобіля – якщо довгий час нічого не робити, вони можуть нанести серйозний вред. Рекомендована доза – три порції молока на день. Проте американці сьогодні рідко дотримуються цих інструкцій. Фахівці впевнені: якщо вони зможуть змінити спосіб життя середньостатистичного громадянина США за рахунок дієти та фізичних упражнень, то це матиме серйозне вплив на здоров’я мозку.

Між тим сторонні експерти вважають, що дані проведеного дослідження вимагають серйозної перевірки, проте дана наукова робота може бути відправною точкою для подальшого дослідження цього питання.