Морква — користь і шкода для організму

Головна / unsorted / Морква — користь і шкода для організму

Названо користь і шкоду моркви, а також страви, які можна з неї приготувати.

Історія моркви

Помаранчева морква, до якої ми звикли, не завжди була такою. Її батьківщиною вважається Афганістан. Раніше вона була фіолетовою і не мала настільки вираженого смаку.

Про існування моркви дізналися понад 4000 років тому. Тоді її вирощували не заради коренеплоду. У ту годину використовували тільки сочні бадилля і насіння.

У XVII столітті в результаті селекції з’явилася та морквина, яка нам звичайна. Моркву поважали овочом здоров’я та процвітання. Жінки навіть прикрашали її баділлям свої шляпи, а в Португалії вигадали готувати з коренеплодом джем.

Існує більше ніж 60 сортів моркви різних кольорів — оранжевого, червоного, чорного, жовтого, білого та фіолетового.

КБЖВ моркви на 100 грамів:

Користь моркви

Морква є багатим джерелом вітамінів та мікроелементів.

Вміст корисних речовин

В овочі міститься каротин, який позитивно впливає на обмін речовин в організмі. При його нестачі можуть виявитися порушення – лупа, сухість шкіри, ламкість нігтів і волосся.

Покращує зір

Морква містить бета-каротин, який є попередником витамину А. Лютеїн, що знаходиться в овочі, відіграє важливу роль у зменшенні дегенерації жовтого пятна та покращенні здоров’я очей. З цією метою можна включити моркву у звичний раціон. Овоч буде не лишнім у харчуванні будь-якої здорової людини. Але при цьому його значення у лікуванні хвороб очей перебільшено.

Допомагає відновитися після захворювань

Моркв’яний сік рекомендується як загальнозміцнювальний засіб і джерела вітамінів. Він допомагає швидкому відновленню після перенесених вірусних захворювань. Цьому сприяє наявність витамину C у коренеплоді.

Покращує роботу шлунково-кишкового тракту

Плід позитивно впливає на травлення. У моркві, як і в інших овощах, міститься клітковина, потрібна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Дієти зі стравами з коренеплоду можуть бути рекомендовані медиками як допоміжна терапія.

Добре впливає на судини

Регулярне вживання моркви позитивно впливає на серцево-судинну систему. Овоч сприяє зниженню рівня холестерину та покращує еластичність сосудів.

У моркві міститься калій. Він є судинорозширювальним засобом, що допомагає знизити тиск.

Допомагає схуднути

Вживання моркви призводить до швидкого насичення. Відчуття голоду після прийому овочів у їжу не виникає кілька наступних годин. В результаті людина з’їдає менше їжі. Калорійність добового раціону знижується.

Підвищує міцність кісток

У коренеплоді міститься витамин K2. Він відповідає за обмін речовин у кістковій тканині та запобігає вимиванню кальцію. В результаті знижується ризик появи остеопорозу. Особливо важливо це для літніх людей та жінок після менопаузи.

Знижує рівень стресу

Однією з корисних властивостей моркви є здатність заспокоювати нервну систему, запобігаючи її виснаження. Регулярне вживання в їжу коренеплоду знижує нервне напруження і підвищує стійкість до стресів.

Морквяний сік

Вітамінів в одній склянці морквяного соку міститься приблизно стільки, скільки у п’яти склянках нарізаної моркви.

У овочевих соках багато поживних речовин, але відсутня клітковина. Також у напитках великий вміст цукру. Наприклад, одна склянка морквяного соку містить 2 г клітковини та 9 г сахару. Такий самий обсяг нарізаної сирої моркви містить 3,5 г клітковини і 6 г сахару.

Морквяний сік має багато переваг, тому що в ньому велика концентрація питних речовин.

Більшість людей можуть включати його в невеликій кількості до свого раціону. Проте слід пам’ятати, що сік не замінює вживання свіжих овочів.

Шкода моркви

У разі надмірного споживання овочів можуть виявитися небажані наслідки.

У період загострення захворювань шлунково-кишкового тракту

Надмірне вживання моркви здатне спровокувати розлади шлунка і кишечника. Коренеплід небажано додавати у раціон при хворобах печінки. Нездоровий орган не може засвоїти каротин. Протипоказанням також є виразкова хвороба шлунка та ентерит.

Крім того, морква може викликати алергічну реакцію. З обережністю її слід використовувати в їжу під час годування груддю.

При цукровому діабеті

Високий глікемічний індекс сприяє підвищенню рівня цукру в крові. Цей показник збільшується при термічній обробці коренеплоду. Через це не слід у такому вигляді його вживати у великих кількостях діабетикам.

Як вибрати та зберігати моркву

Вибір моркви

При виборі звертайте увагу на зовнішній вигляд плоду. Він повинен бути твердим, сухим і не мати слідів ушкоджень. Мляву моркву краще не вибирати. Можливо, її надто довго зберігали або неправильно транспортували. Через це вона почала псуватися.

Холодильник

Цей овоч невибагливий у зберіганні.

Покидати моркву краще в сухому прохолодному місці. Хорошо підійде холодильник. У ньому вона не втратитиме всю свою свіжість тривалу годину.

Якщо морква з баділлям, то краще зрізати його, щоб овоч не зів’яв швидко. Також морквину не варто класти поруч із яблуками. Вони виділяють етилен, що сприяє гнинню.

Сушіння

Також городники при великому врожаї та нестачі місця для зберігання використовують сушку овочів у спеціальних приладах. Для цього потрібно попередньо вимити і почистити моркву. Потім її нарізати невеликими кусочками. Чим вони менші, тим швидше випарується волога і закінчиться процес висушування.

Заморожування

У разі швидкої заморозки корисні речовини залишаються. Зберігати у такому вигляді овоч зручно — у морозильній камері він займе мало місця. І завжди буде під рукою, коли потрібно його використовувати в якості додаткового інгредієнта для приготування супів або інших страв.

Льох

Іноді городники опускають моркву у льох. Деякі дачники рекомендують зберігати овощ у ящиках зі сумішшю піску та деревної стружки, які повинні перешкоджати випаровуванню вологи.

Страви з моркви

Страви з моркви готують нечасто. Зазвичай вона служить додатковим інгредієнтом інших страв. Проте рецепти з моркви існують.

Морквяний кекс із волоськими горіхами

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • мука – 200 г;
  • сода – 1 ч. л;
  • сахар – 150 г;
  • олія оливкова – 100 мл;
  • яйце куряче – 2 шт;
  • морква – 200 г;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • цедра апельсина – за смаком.

Приготування:

Моркву заздалегідь натріть, а горіхи поріжте або подрібніть блендером, але не дуже дрібно. З половини апельсина натріть цедру.

Муку змішайте із содою, сахаром, яйцями та олією. Потім додайте моркву, горіхи та цедру. Отриману суміш викладіть у форму, застелену пекарським папером. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

Тушкована морква з фасолею

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • фасоль відварна – 1 склянка;
  • лук ріпчастий – 1 шт;
  • морква – 500 г;
  • помідори без шкірки – 300 г;
  • чеснок – 2 зубчики;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

Відваріть заздалегідь замочену у воді квасолю до готовності. Натріть моркву або наріжте дрібно соломкою. На розігріту сковороду викладіть спочатку порізані лук і моркву.

Потім додайте помідори. Тушіть на повільному вогні до готовності. В кінці додайте квасолю і подрібнений чеснок. Готову страву можна прикрасити свіжою зеленню.

Салат зі свіжої моркви та сиру

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • морква свіжа – 200 г;
  • сир твердий – 100 г;
  • чеснок – зубчик;
  • сіль – за смаком;
  • сметана чи йогурт без цукру для заправки.

Приготування:

Дрібно натріть моркву, сир та чеснок.

Усі інгредієнти змішайте, посоліть за смаком та заправте сметаною або йогуртом. Страву можна прикрасити гілочкою петрушки чи листям салату.

Морква чудово поєднується з іншими продуктами і цілком може бути складовою корисного перекушування.

Цікаві факти про моркву

Морква за свою довгу історію існування не тільки часто вживається в їжу, але й є символом свят.

Свято моркви

Цей коренеплод має своє свято.

У Каліфорнії проходитиме фестиваль моркви. Триває він одну тиждень. За цей період учасникам потрібно вибрати “морквяну королеву”. Проводиться парад і готуються різні страви з винуватиці урочистостей. Також є можливість взяти участь у спортивних змаганнях, де моркву використовують як інвентар.

Морква-рекордсмен

Британський фермер Джо Атертону виростив найдовшу моркву. Його коренеплід досяг 6 м 24 см.

Американцеві Крістоферу Кваллі зі штату Міннесота вдалося виростити найважчу моркву. Вес коренеплоду становив 10,18 кг.

Овочі неймовірно великих розмірів потрапили до Книги рекордів Гіннесса.

Корейська морква

Насправді, Корея не є батьківщиною цієї страви. Рецепт його приготування з’явився у СРСР. Як основу використовували корейське блюдо “кімчі” – капуста з прянощами. Але так як у СРСР необхідну за рецептом пекінську капусту дістати було складно, у страву почали додавати моркву. Через деякий час вона повністю замінила капусту. Так і з’явилася звичайна нам закуска — “морква по-корейськи”.

Кава з моркви

З підсмаженої моркви варили кофе для солдатів у Німеччині. Ароматний напій мав приємний смак і надавав бадьорості.

Пам’ятники

У турецькому місті Бейпазарі встановлено пам’ятник моркви. Він символізує, що у цій місцевості виробляють насіння всім відомого коренеплоду.

Дерев’яний пам’ятник у вигляді надкусаної морквини збудували у Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва дорог.

Також “велика морква” є у Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.

Морква — це фрукт.

З 1991 року морква вважається фруктом у Європі. Вся справа у законодавстві, яке вирішили не змінювати. У Португалії виготовляється смачне варення з моркви. За європейськими законами варення можна виробляти лише з фруктів. Тому в Європі тепер морква – фрукт.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!