Може викликати рак: список найнебезпечніших консервантів з літерою “Е”

Головна / unsorted / Може викликати рак: список найнебезпечніших консервантів з літерою “Е”

Готовий суп, алкогольний коктейль, соус барбекю – ці продукти можна знайти практично на кожній кухні. І у них є одна спільна риса: номери з літерою “Е” вказані у списку інгредієнтів. Експертка із захисту прав споживачів з Німеччини Ліза Кляйне каже, які цифри використовують, щоб сховати шкідливі для здоров’я добавки.

Список інгредієнтів для багатьох продуктів є довгим. Особливо це актуально для готової продукції. Однак деякі назва і терміни у списку важкі для розуміння споживачами. Ось коли слід виявляти обережність.

Азобарвники підозрюються в канцерогенності

Як приклад серед так званих азобарвників (усі числа E з одиницею попереду) Крел згадує хіноліновий жовтий з міткою E104 як сумнівний. Жовтий красник заборон у США, оскільки підозрюється, що він є канцерогенним. Крім того, він повинен викликати аллергію та знижувати активність і увагу дітей.

Інші барвники, які не рекомендуються у консультаційному центрі для споживачів, – це E102, E110, E122, E123, E124a, E127, E129, E142 та E155.

Консерванти сховані за цифрами E двома вперед. Консультаційний центр споживачів оцінює речовини E284 (борна кислота) та E285 (тетраборат натрію, борна кислота) як негативні.

Що означає буква E?

Антиоксиданти та підкислювачі також сховані за числами E (усі числа E з трійкою попереду). У цій категорії консультаційний центр лише один раз дає особливо погану оцінку, а саме присадку E385. Даніела Крел пояснює: “Проблема з цією добавкою в тому, що вона може зв’язувати мінерали, тобто кальцій, магній, що є важливим для нашого організму”.

Ці речовини більше не будуть доступні нашому організму.

Усі числа E з чотирма на початку позначають загустники та увлажнювачі. У цій категорії E425 (конжак) отримав особливо критичну оцінку в консультаційному центрі споживачів, оскільки він перешкоджає засвоєнню важливих поживних речовин.

Серед підкислювачів і Ко (числа E з п’ятьма впереду) центр з консультування споживачів не рекомендує використовувати E512, оскільки при високих концентраціях він може викликати металевий післясмак, тошноту та рвоту. Цифри E з дев’яткою впереду відносяться до категорії підсолоджувачів. Вам слід бути обережними з e999, концентратом, виготовленим з кору дерева Quillaja. Також E1520, розчинником та консервантом.

Джерело storinka.com.ua

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!