Мускатний горіх: користь і шкода для здоров’я
Мускатний горіх у кулінарії — це спеція, отримана шляхом подрібнення насіння ароматного мускатного дерева (Myristica Fragrans) на порошок. Пряність має характерний гострий аромат і злегка солодкуватий зігріваючий смак. Мускатний горіх застосовується у різних видах випічки, кондитерських виробів, пудингів, картопля, м’яса, ковбас, соусів, овочів та таких напоїв, як гоголь-моголь.
3500 років тому люди вже застосовували мускатний горіх у приготуванні їжі. На архіпелазі Банду в Індонезії знайшли стародавні горщики, що містять залишки спецій. До середини XIX століття острови архіпелагу залишалися єдиним джерелом мускатного горіха у світі. Арабські торговці до XIII століття зберігали знаходження архіпелагу потай від європейців.
Пряність з тих же годин активно використовують у народній медицині для лікування різних захворювань, хоча насправді жодними лікарськими властивостями мускатний горіх не володіє. У нього є деякі інші властивості: горіх містить потужну психоактивну речовину – міристицин.
- Міристицин може викликати судоми, серцебиття, тошноту, можливе зневоднення та загальний біль у тілі при вживанні у великих кількостях. Встановлено, що великі дози добре завареного мускатного горіху можуть спричинити галюцинації.
У XIX столітті пряність помилково вважали за здатну викликати викидень у вагітної жінки, і її назначали для абортів. В результаті величезна кількість жінок просто труїлося.
Але все це стосується дуже великих доз і в основному сирих горіхів та свіжомелених ядер. Щіпка прянощі нікому ще не зашкодила. Також обнадіює, що смертельних випадків відрування мускатним горіхом або міристицином не зафіксовано.
Плоди мускатного горіха перед подрібненням сушать кілька тижнів на сонці до того моменту, коли ядра буквально починають тріщати під сухою оболонкою. Потім шкаралупу розбивають, а горіхи відправляють на подрібнення.
Крім спецій, з плодів мускатного дерева отримують мускатну олію, яку можна використовувати як замінник олії какао. Але взагалі мускатна олія використовується як промислове масло для агрегатів і станків. А ефірна олія з мускатного горіху популярна у парфумерії, виробництві зубних паст та сиропів від кашлю.
Сьогодні мускатний горіх можна зустріти у найнесподіваніших стравах та продуктах. Навіть у молоці, куди його додають для аромату. Але зазвичай пряність йде до м’ясних чи рибних страв, у різноманітні супи та підливи.
- У Європі мускат люблять додавати до картоплі та м’яса.
- В Італії роблять мускатні пельмені.
- А на Карибах спеція стала важливим інгредієнтом алкогольних коктейлів на кшталт “Пейнкіллер” (букв. “Убиває біль”) або пуншу на основі рому “Барбадос”. Зазвичай мускатом посипають напій перед подачею.
З мускатних горіхів можна і варення зварити. Для цього з ядра горіха зрізають зовнішню тверду кулю. Його варять із сахаром, а потім нарізають і роблять щось типу желейних конфет. З шкірки горіхів варять сік, а потім заморожують і вживають як фруктове морожене.
Продовжуючи серію розповідей про витамини, зазначимо, що у мускатному горісі міститься найбільше витамину B. Причому вся група: B1, B2, B3 (PP), B5, B7(H), B9 і B12.
Якщо зберетеся вирощувати мускатний горіх, то перші 7-9 років урожаю не чекайте. А на “повну потужність” дерева виходять лише у 20-річному віку.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!