Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Мити чи не мити: чи правда, що часто мити руки — шкідливо?
Дерматологи вважають, що лишня пристрасть до чистоти може спричинити великі неприємності. Кому та чому шкідливе мило, розповіли експерти, інформує sutura.org.ua
По-перше, мило сприяє розмноженню бактерий. Лужне середовище мила не є критичним для багатьох патогенних мікроорганізмів, пояснили лікарі. Звичайне мило не вбиває мікробі — його дія спрямована на полегшення механічного видалення шкіри. Тому мікробам нічого не заважає залишатися на милі. Якщо у складі мила, як заявляють виробники, є антибактеріальні речовини, вони діють лише в момент обробки, причому досить швидко до них розвивається резистентність (стійкість) і мило як антибактеріальний засіб перестає працювати. У разі використання мила в громадських місцях, де створюються сприятливі умови для колонізації патогенних мікроорганізмів, мило (особливо з високим вмістом води) може стати резервуаром для бактерий, грибів та вирусів, які можуть розмножуватися в цих умовах. Через війну замість антибактеріального ефекту ми отримуємо розсадник інфекції.
По-друге, діти, які виросли у батьків-чистюль, частіше хворіють. Вчені давно помітили, що діти, які виросли на селі, рідше хворіють порівняно зі своїми однолітками. Пояснення цьому факту виявили бельгійські вчені, які проаналізували розвиток імунної системи у мишей. Виявилося, що часті зустрічі організму, що зростає, з ослабленими версіями бактерій, тренують імунну систему, а стерильна среда не дає сформуватися імунітету. А щоденне використання антисептиків призводить до вимивання захисної кулі корисних бактерий та відповідно до порушення місцевого імунітету.
По-третє, часте використання засобів для чищення може нанести вред організму. Як би добре ви їх не змили, після їх застосування на поверхні залишається плівка, що містить токсичні сполуки. Потрапляючи в організм (з випарами в дихальні шляхи або з їжі до шлунково-кишкового тракту) вони накопичуються в організмі і потім можуть викликати порушення в роботі органів травлення, дихальної системи, виникнення алергічних реакцій тощо.
Однак сподіватися на захисні властивості бруду не завжди правильно. Так, вчені спростували відоме правило 5 секунд, за яким швидко підняте не вважається таким, що впало. Хоча година контакту з грязною поверхнею має велике значення (що швидше підняли їжу, що впала, тим менше бактерий на ній виявиться), вирішальний фактор — характеристики поверхні, на яку впав продукт і вміст у ньому волога. Якщо продукт влажний, а поверхня шорстка — запліднення його мікробами відбувається миттєво.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!