У ході дослідження вчені з’ясували, що його надлишок підвищує ризик проникнення інфекції в організм, оскільки речовина блокує вироблення білка.

Відповідно до дослідження, проведеного голландськими вченими з Університету Наймегену, надлишок витамину А шкідливий. Виявилося, що корисне речовина змушує імунітет “забувати” інфекції. Через це ризик підчепити вирус у людини багаторазово зростає.

Вітамін А входить до складу продуктів тваринного походження – м’ясо, риба, а також молочні продукти. У рослинній їжі – овочах та фруктах міститься інший тип – провітамін А.

У ході дослідження вчені стимулювали людські імунні клітини за допомогою витамина А. Після цього вони помітили, що якщо впливати на них мітогенами та антигенами, то вони виробляють менше цитокінів – білків, які допомагають захиститися від інфекцій.

Вчені вирішили впливати на інші клітини мікробами, і це призводило до вироблення білків. Однак, коли до процесу включали витамин А, захист переставав діяти.

Раніше стало відомо, що надлишок витамину А негативно впливає на перебіг вагітності. Він впливає на кров’яні клітини, що може позначитися на розвитку плоду не найкращим чином.