На жаль, про цю життєво потрібну нам речовину мало говорити. Хоча наш організм здатний виробляти його в дуже невеликих кількостях, льову долю цього речовини нам доводиться шукати в їжі.

То навіщо ж потрібен холін? По-перше, він відіграє ключову роль в обміні жирів. І це дуже важливо, оскільки накопичення жиру та холестерину у печінці підвищує ризик неалкогольної жирової хвороби печінки – порушення, яке тісно пов’язане з метаболічним синдромом.

Більше того, роль холіну цим не обмежується. Він бере участь у боротьбі організму з маркерами запалення, які пов’язані із захворюваннями серця. Крім того, холін бере участь у підтримці здоров’я серця, посилення когнітивної функції (включаючи пам’ять та швидкість моторики у дорослих). Нові дослідження показують, що достатня кількість холіну в раціоні здатна знизити ризик раку грудей.

На відміну від деяких найважливіших поживних речовин (наприклад, витамину D), заповнити дефіцит холіну досить просто – якщо знати, де його шукати. Відмінне джерело холіну – яєчні жовтки, у яких міститься 35% добової норми цього речовини. Так само добрими джерелами є яловичина, морські гребінці, лосось та курятина, брокколі, брюссельська капуста та арахісова олія.