Деякі корисні речовини засвоюються тільки в компанії з іншими – наприклад, їсти сиру моркву без продуктів, що містять жир, на зразок сметани або олії, практично марно, адже витамин A – жиророзчинний. Про інші корисні властивості в поєднаннях один одного читайте далі, інформує sutura.org.ua

Спаржа + сир

У зеленій спаржі багато інуліну, природного цукру, який не перетравлюється і в тому ж вигляді доходитиме до товстої кишки, де стає їжею для корисної мікрофлори кишечника: лакто і біфідобактерій. Крім того, інулін допомагає організму краще засвоювати кальцій. У сирі в принципі багато кальцію, а лідер за змістом цього макроелементу — пармезан (1300 мг, більше за добову норму).

Спробуйте такий нескладний і смачний рецепт – запечена спаржа з ​​пармезаном. Молода спаржа викладається на кулінарний пергамент, поливається сумішшю оливкової олії, пропущеної через прес часник, сіль і спеції. Запікається 15 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці, потім посипається пармезаном і відправляється на духовку ще на хвилину.

Свинина + брюссельська капуста

У свинині міститься важливий для людини мікроелемент селен, що пригнічує ріст ракових клітин. А брюссельська капуста — джерело сульфорафану, який збільшує протиракові властивості селену у 13 разів. Крім того, брюссельська капуста відмінно доповнює смак м’яса, робить його більш ніжним. Спробуйте!

Діня + натуральний йогурт

У дині міститься бета-каротин, біохімічний попередник витамину A, який корисний для судин очного дна та гостроти зору. Він засвоюється тільки разом із жирами, а ще кращому поглинанню сприяє цинк. І те й інше в достатку є у складі натурального йогурту.

Диня вдало поєднується з біойогуртом, можна просто їсти їх разом.

Курка+морква

З тієї ж причини курка та морква підсилюють корисні властивості один одного: у моркві бета-каротин, у курці цинк. Запечена куряча грудка з морквою — безпрограшний варіант для здорової та дієтичної вечері.

Куряча грудка з морквою — дієтична вечеря на дві курячі грудки потрібно 7 морквин. Купки повинні ніч постояти в маринаді з соку лимона та апельсина, чесноку, оливкової олії, солі та спецій (паприка, коріандр, чебрець). До нарізаної брусками моркви треба додати оливкову олію, сіль і ті ж самі спеції. Все це кладеться у пакет для запікання і відправляється до духовки (200 градусів) на годину.

Шпинат + авокадо

Авокадо – джерело корисних жирів, а також мікроелементів: витамину E, калію, антиоксидантів. Його, як і шпинат, відносять до суперфудів — продуктів із максимальною корисністю. Шпинат теж багатий на антиоксиданти, які запобігають розвитку ракових клітин, у ньому багато клітковини, яка стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, а також корисного для очей лютеїну.

Паста зі шпинату і авокадо подається з хлібом це найпростіший спосіб поєднати ці два інгредієнти. Авокадо, шпинат та свіжа зелень нарізаються кусочками, до них додається оливкова олія, трохи солі та лимонного соку, і все це перемелюється у блендері.

Сочевиця + болгарський перець

У сочевиці дуже багато залізу (навіть більше, ніж у яловичої печінки), але з рослинних джерел залізо засвоюється набагато гірше. Однак витамин C що міститься в болгарському перці покращує всмоктуваність заліза. Це поєднання безумовно варто запам’ятати вегетаріанцям, які часто відчувають нестачу заліза.

Болгарський перець можна їсти вприкуску з вареною чечевицею, а можна зробити салат, куди увійдуть варена сочевиця (краще зелена), перець, сельдерей, лук, чебрець та трохи оливкової олії.

Яйця + броколі

Щоб кальцій, життєво важливий для зміцнення кісткової тканини, краще засвоювався організмом, разом з ним необхідно вживати витамин D. першого в достатку у броколі, іншого – у яєчних жовтках. Приготуйте на завтрак омлет з броколі, який буде ще смачнішим зі шпинатом і сиром.

Лосось + виноград

Це поєднання продуктів буде особливо корисним для тих, хто набирає м’язову масу. У лососі багато білка, необхідного для будівництва м’язової маси, а кальцію, що зміцнює кістки, у ньому більше, ніж у інших видах риби. У винограді багато калорій, витаминів K, A, C і B₆, а також три незамінні амінокислоти (лейцин, ізолейцин та валін), щоб бодро відчувати себе на тренуванні. Виноград “розм’якшує” м’ясо лосося, полегшуючи перетравлення.