Різкий набір ваги, перепади настрою, болі в спині і тотальна втома. З цими проблемами стикається, без перебільшення, шкірна жінка. Натуропат Селін Туаті вважає, що з ними можна впоратися, додавши в меню певні продукти харчування, повідомляє sutura.org.ua

Як часто ви їсте орехи, квасолю, рибу і цільнозерновий хліб? На думку Селін Туаті, ці продукти повинні бути присутніми у раціоні сучасної жінки якщо не щодня, то точно через день. І на це є ціла низка причин.

МАГНІЙ ПРОТИ ПЕРЕДМЕНСТРУАЛЬНОГО СИНДРОМУ

Дратівливість, плаксивість, втома, болі у спині – зазвичай всі ці симптоми прийнято об’єднувати ємною абревіатурою ПМС (предментструальний синдром). Головною його причиною вважається дефіцит магнію у другій фазі циклу. Нестача магнію сьогодні поширена проблема. Її причина – зменшення вмісту цього хімічного елемента в рафінованих продуктах харчування. Зниження вмісту магнію в організмі викликає стан занепокоєння, нервозність, безсоння і втоми. Часто люди жаліються на безпричинні головні болі, підвищену стомлюваність, тривожність, не підозрюючи, що їм просто не вистачає магнію.

Де шукати?

Багато магнію в фасолі, какао, темному шоколаді, насінні соняшнику, а також у горіхах (фісташках, мигдалі та бразильському), тахинній халві, соєвій борошні, цільнозерновому хлібі. Зверніть увагу, що при термічній обробці втрачається половина магнію, при заморожуванні – третину.

ОМЕГА-3 ПРОТИ БОЛЮ І СПАЗМІВ

Неприємні відчуття через спазми м’язів матки в критичні дні запускаються молекулами-простагландинами (простагландині також викликають виникнення болю при запаленні). А Омега-3 сприяє виробленню так званих протизапальних молекул. Крім того, Омега-3 згладжує гормональні сплески та покращує настрій.

Де шукати?

Омега-3 не випадково називається незамінною кислотою, вона не виробляється в організмі. Її можна отримати лише ззовні. Найбільше Омега-3 у риб’ячому жирі, тому дієтологи рекомендують якомога частіше є форель, макрель, сардині, оселедець, палтус та іншу жирну рибу. А так само насіння чіа і льону.

КАЛЬЦІЙ ПРОТИ ОСТЕОПОРОЗУ

Остеопороз (зниження щільності кісток) звичайно починає прогресувати у жінок після 50 років. Справа в тому, що щільність кісток залежить від рівня полових гормонів в організмі. З настанням клімаксу він істотно знижується, і стоншуються кості. Зробити їх міцнішими може кальцій. Довгий час вважалося, що молочні продукти – найкращі джерела цього елемента. Однак, щоб набрати з них норму доби в 1000-1500 мг, потрібно з’їсти 1 кг сиру або випити 1-1,5 л молока. До того ж кальцій із молочних продуктів гірше засвоюється через високий вміст у них тваринного білка.

Де шукати?

Дуже багато кальцію міститься у водорослях, наприклад, у спіруліні (1100 мг на 100 г). Так само до важливих джерел цього елемента можна віднести макові насіння, мигдаль, кунжут, сушений інжир та хурму. Проте сир, сир та інші молочні продукти теж не варто списувати зі счетів.

БОБОВІ І ЗЛАКИ ДЛЯ ГАРНОГО НАСТРОЮ

Ці продукти, багаті на клітковину і повільні вуглеводи, допомагають зберегти довге відчуття ситості і уникнути різкого зниження цукру в крові, що веде до слабкості та зниження працездатності. Крім того, бобові і цільні злаки сприяють синтезу серотоніну, так званого гормону счастья, а значить, борються з поганим настроєм, дратівливістю та занепадом сил.

Де шукати?

Включіть у щоденний раціон чечевицю, маш, нут, білу та червону квасолю, горох, рис, цільнозерновий хліб.

МЕНШЕ СОЛІ!

Сіль затримує воду в організмі, що призводить до набряків і відчуття тяжкості в ногах і животі, особливо в критичні дні. Щоб скоротити споживання солі при готуванні замість неї використовуйте більше спецій, прянощів, винного уксу. Їжа вийде смачною та ароматною, а недолік солі буде зовсім не помітний. Намагайтеся рідше їсти ковбасні вироби, копченості, солону рибу промислового виробництва, соєвий соус. Якщо при приготуванні їжі ви використовуєте консервовані овочі, обов’язково промийте їх під струменем води.