Стара істина казати: ми їмо, щоб жити – і це точно відображає роль їжі в житті людини: харчування може сприяти як зміцненню здоров’я, так і його руйнуванню. Але в побуті поширені уявлення про їжу, що не відповідають дійсності.

Південноафриканські вчені з університету міста Кейптаун (University of Cape Town) назвали кілька найпоширеніших міфів щодо користі та шкоди різних продуктів харчування, які абсолютно невірні.

Міф 1 Яйця містять багато холестерину, тому краще включати їх у рацион якомога рідше. Курячі яйця справді можуть містити досить багато холестерину (до 211 мг у 1 великому яйці), проте дослідження останніх років свідчать про те, що холестерин у продуктах харчування практично не впливає на рівень холестерину в крові. Разом з тим, помітний вплив на концентрацію цього речовини в крові надають продукти, багаті насиченими жирами та транс-жирами, яких особливо багато у стравах з кафе фастфуду.

Міф 2Полезна їжа не здатна викликати ожиріння. Це теж поширений міф, і багато людей нерідко не обмежують собі у кількості здорової їжі. Тим часом багато видів корисних продуктів містять багато калорій – наприклад, оливкова олія, плоди авокадо і горіхи всіх видів. Тому необмежене споживання цих продуктів харчування здатне викликати збільшення ваги. А з іншого боку, велика кількість корисного білка в раціоні може призвести до порушення функцій нірок.

Міф 3Картопля – один з найбільш шкідливих продуктів харчування. Картопля фрі, обжарена в киплячій олії, дійсно є одним з найбільш шкідливих видів їжі, особливо при регулярному споживанні. Однак відварний картофель без олії і особливо печена картопля є практично дієтичними продуктами, які багаті на корисну клітковину, калій і витамином С.

Міф 4 Існують продукти, які здатні спалювати жир. Деякі продукти (наприклад, ананасі, виноград, сельдерей, капуста) насправді здатні у певній мірі прискорювати метаболізм і тим самим перешкоджати відкладенню жиру. Однак цей ефект не настільки виражений, щоб за його допомогою можна було схуднути, не обмежуючи себе у жирній їжі, а також у їжі з високим вмістом вуглеводів.

Названі продукти, “спалювачі жиру”, можуть бути компонентом здорової дієти, яка повинна доповнюватися здоровим способом життя (відмова від куріння, регулярні фізичні навантаження, повноцінний сон).