Білі пластівці у воді, білясте дно — таку картину ми часто спостерігаємо у своїх чайниках. Через жорстку воду на стінках утворюється накип, який не так просто прибрати. Та й треба, якщо через кілька днів він з’явиться знову? З одного боку, бридко пити чай з “добавками”, з іншого – є думка, що така вода може бути навіть корисною! Якби так ми можемо отримати додатково мінералі прямо зі склянкою води, інформує sutura.org.ua

У лікарів думка однозначна: вода з накипом не може бути додатковим джерелом кальцію, хоча він там і міститься.

Наліт на чайнику, звичайно, не грязь, якщо говорити по-науковому, накип — це відкладення мінеральних солей. У водопровідній воді є трохи мінералів, при кип’ятінні вони прилипають до стінок і утворюють білясті розводи та пластівці.

Основними компонентами цих “пластівців” є карбонат кальцію, карбонат магнію, сульфат кальцію, сульфат магнію, хлорований кальцій і хлорид магнію. Виходить, що накип — це мінерал, не грязний, не шкідливий, але й не корисний хоча б тому, що у воді його мізерно мало. Основним джерелом кальцію і того ж магнію для нас є їжа.

У середньодобовій нормі води (2 літри) міститься близько 60 мг кальцію, тоді як на день нам треба вживати 800 мг мінералу, — уточнили дослідники. — Але вміст кальцію у багатьох звичних продуктах значно вищий, ніж у воді.

Противники води з накипом впевнені, що вона може спровокувати зростання камінь у почках. Але і цю думку можна назвати помилкою. У воді недостатньо мінералів, які б призвели до утворення каменів. І знаходяться вони не в тій хімічній формі.

Основним компонентом сечових конкрементів є оксалат кальцію, який відрізняється від компонентів накипу — карбонат кальцію, карбонат магнію, сульфат кальцію та інших, — заспокоюють вчені. Тому не потрібно турбуватися про те, що питна вода викликає поява камінь.

Більш того, велика кількість води, з накипом або без – це один з кращих способів зупинити або запобігти утворенню каменів.

Якщо говорити про вред накипу, то найбільше він псує техніку, а не наш організм. Знижується ефективність роботи чайника, оскільки накип зменшує теплопровідність. А ми більше страждаємо від відби до води з пластівцями накипу, ніж від випитої склянки такої води.