Навіщо нам антиоксиданти та де їх варто шукати
Від дослідників і експертів з харчування ви, напевно, чули про те, наскільки цінними та необхідними елементами для здоров’я нашого організму є антиоксиданти. Однак далеко не всі люди знають, що собою являють ці речовини.
Антиоксиданти – це елементи, що захищають організм від пошкодження вільними радикалами. У деяких видах фруктів та овочів міститься величезна кількість антиоксидантів. Ці речовини можуть допомогти знизити ризик серйозних проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця та діабет. Відштовхуючись від досліджень вчених, ми склали для вас перелік цікавих фактів про антиоксиданти.
Антиоксиданти та вільні радикалі
Якби ми не вживали в їжу достатньо антиоксидантів, нашому організму було б набагато важче впоратися зі вільними радикалами. У той час як вільні радикалі відіграють роль у певних функціях організму, антиоксиданти допомагають підтримувати здоровий баланс. Велика кількість вільних радикалів може призвести до окислювального процесу, який може пошкодити вашу ДНК або навіть знищити клітини. Часте паління, загрязнення повітря, зловживання алкогольними напитками та харчування шкідливою їжею є основними причинами утворення великої кількості вільних радикалів.
Продукти, які містять антиоксиданти
Клітинний антиоксидант глутатіон – це тип антиоксидантів, які організм виробляє самостійно. Тим не менше, в деяких продуктах перебуває чимало антиоксидантів, які надають нашому організму неоцінену користь. Зелений чай, кофе, ягоди та фрукти є багатими джерелами цих речовин. Певні м’ясні продукти також містять антиоксиданти. Щоб отримувати достатню кількість даних елементів, важливо вживати якомога більше овочів та фруктів. Споживання продуктів, багатих на антиоксиданти, допоможе вам захистити організм різними способами та надасть вашій шкірі додаткову красу.
Антиоксидантні добавки
Антиоксиданти, безсумнівно, відіграють життєво важливу роль у нашому організмі. Проте варто пам’ятати, що надмірна кількість цих речовин може шкідливо вплинути на ваш організм. Зловживання антиоксидантами може створити окислювальний процес замість того, щоб захищати вас від вільних радикалів.
Деякі дослідження показали, що велика кількість антиоксидантів збільшує ризик смерті. Вчені кажуть, що раціон, багатий на овочі та фрукти, забезпечить організм достатньою кількістю антиоксидантів. Проконсультуйтеся з лікарем і дієтологом, щоб дізнатися, чи споживаєте ви потрібне кількість цих елементів і чи не переїдаєте.
Різні види харчових антиоксидантів
Існує два типи харчових антиоксидантів, один з яких розчиняється у воді, а інший – у жирі. Водорозчинні антиоксиданти працюють у рідині всередині і ззовні клітин. Між тим, жиророзчинні речовини здебільшого працюють у клітинних мембранах. Важливо відзначити, що багато елементів, які є антиоксидантами, також мають інші корисні функції, які є важливими для правильної роботи організму.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!