Більшість з вас знає, що вранці пити теплу воду корисно. Вона очищає організм зсередини, змиває токсини з травної системи, посилює обмін речовин, очищає шкіру тощо, інформує sutura.org.ua

Але, знаєте ли ви, що якщо додати у воду куркуму, то користь від цієї процедури удвічі вдвічі! Додавання цієї потужної спеції в теплу воду – одне з найкращих засобів, які ви можете застосувати для користі свого здоров’я. Далі детальніше про переваги цього напою та заходи обережності, кому вода з куркумою протипоказана чи вимагає консультації лікаря.

Переваги теплої води з куркумою вранці:

Миттєвий імпульс для нашої імунної системи

Ліпополісахариди (ендотоксини) у куркумі підвищують імунну систему організму та знижують ризик зараження грипом або іншими неприємними інфекціями. Регулярне вживання води з куркумою, особливо в зимові місяці, безумовно, допомагає захиститися від вірусів, які широко поширені в осінньо-зимовий період. ·

Покращує травлення

Куркума заохочує жовчний міхур виробляти жовч та інші травні ферменти, які допомагають організму правильно переварювати їжу. Коли ви починаєте свій день з куркуми, ви даєте встановлення своїй травній системі на частину дня – правильно переварювати їжу.

Підтримує рівень цукру в балансі

Куркума допомагає організму правильно обробляти сахар усередині їжі, що запобігає високі стрибки цукру в крові. Це властивість куркуми дуже корисно для людей із діабетом. ·

Допомагає у боротьбі із зайвою вагою

Питна вода куркуми запобігає накопиченню жиру в організмі. Це дуже корисно для процесу втрати ваги. ·

Зменшує запалення

Вода з куркумою зупиняє запалення, яке запобігає пошкодженню тканин суглобів. Це запобігає або знімає біль у суглобах та артрит. Тому для людей з артритом тепла склянка води з куркумою – блискучий качан дня. ·

Покращує здоров’я та колір шкіри

Куркума позитивно впливає на здоров’я шкіри. Куркума – природний очищувач крові. Вона видаляє токсині з крові. Куркума також має антиоксидантну властивість, яка захищає шкіру від пошкодження вільними радикалами та допомагає освітлити шкіру, додає їй гарного природного кольору.

Куркума захищає мозкові клітини

Куркума знижує шанси на розвиток хвороби Альцгеймера. Вчені виявили, що куркумін, виявлений у куркумі, протидіє симптомів хвороби Альцгеймера, блокуючи утворення бета-амілоїду, білкового речовини, яка, як вважають, спричиняє втрату клітин і тканин. Крім того, куркума також зменшує запалення нервних тканин. ·

Знижує ризик раку

Регулярне споживання куркуми може значно знизити ризик розвитку раку. Куркума – один з кращих способів запобігти опухолі, викликані радіаційним впливом.

Забезпечує здоров’я серця

Куркума пов’язана з більш низьким рівнем холестерину та запобігання атеросклерозу, який є наростанням бляшок в артеріях, які можуть призвести до інсульту чи сердечного нападу. Куркума також може допомогти захистити від згустків крові, що розвиваються на стінках артерій.

У яких пропорціях слід використовувати куркуму?

Від 1/4 до 1/2 чайної ложки порошку куркуми розвести в одній склянці гарячої або кімнатної температури води – більш ніж достатньо на день. Ви також можете додавати куркуму у воду з лимоном та медом.

Якщо можливо, додайте щипку чорного перцевого порошку у воду з куркумою. Додавання чорного перцю в куркуму з водою або куркуму з їжею підвищує біодоступність куркуміну в 1000 разів через гарячі властивості чорного перцю, званого піперином. Ви також можете спробувати молочний латте з куркумою; чай з куркумою-заспокоює тіло і почуття. Першим ділом, випиваючи теплу воду з куркумою вранці, ви можете переконатися, що ваше тіло отримує протизапальні та антибактеріальні властивості. Тому краще всього приймати куркуму, перш ніж ви їсте або п’єте ще з ранку.

Запобіжні заходи:

Курукума в Аюрведі вважається саттвічною спецією (саттва – доброта) та антисептичним засобом. Володіє безліччю корисних якостей.

Згідно з Аюрведе непереносимість куркуму у високої Пітті, при гострій жовтяниці та гострому гепатиті. Заборонено використовувати при жовчнокам’яній хворобі та закупорюванні жовчних шляхів. Також слід утриматися від даної прянощі при гастриті та виразці шлунка.

Хоча куркума вважається безпечною, якщо брати її в рекомендованих дозах, вагітним жінкам слід уникати прийому куркуми, тому що це може справляти стимулюючий ефект на матку. Крім того, якщо у вас є проблеми з травленням, такі як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба або ГЕРХ поговоріть з лікарем перед використанням куркуми.

Надто багато куркумі може викликати розлад желудку. Завжди спочатку поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж додавати ці спеції у щоденні процедури, щоб переконатися, що немає жодних протипоказань для вашої особистої ситуації.

У разі відсутності протипоказань, вчені рекомендують вживати куркуму щодня. Середня денна доза 2-2,5 грам.