Зима – час, коли особливо хочеться цитрусових. З них можна тиснути сік на завтрак, їх можна подавати на десерт і додавати до компоту. Але супермаркети та фруктові лавки пропонують таке розмаїття сортів мандарин, що дуже складно визначитися та вибрати фрукти на свій смак.

У мандаринах, як і в інших цитрусових, міститься велика кількість витамину С, а також витамину В1 і В2, Р, А, D, органічних кислот, кальцію, магнію, клітковини, фолієвої кислоти та брому, який заспокоює нерви. Лікарі орекомендують є мандарини тим людям, які страждають на бронхіальну астму. Справа в тому, що в цих цитрусах міститься велика кількість сінефріна, який виявляє протинабрякову дію на бронхи. Цедра мандарину запобігає склеювання тромбоцитів у крові, тим самим покращує кровообіг і не дає утворюватися тромбам.

Щоб «почистити» легені від накопичених слизових шлаків досить випивати 1 склянку мандаринового соку протягом місяця. Унікальна особливість мандарину полягає в тому, що в ньому не можуть накопичуватися нітрати, а отже можна не переживати, якщо ваші діти є великими шанувальниками цих помаранчевих плодів. Безліч учених було доведено, що лимонна кислота у складі мандарину вступає в реакцію з нітратами і руйнує їх структуру. У складі мандаринів міститься велика кількість фітонцидів, які допомагають справлятися із шкірними захворюваннями, такими як грибок чи екзема. Якщо регулярно натирати хворе місце мандариновим соком, скоро шкіра набуде колишнього здорового вигляду, а недуга відступить.

Незважаючи на всі свої достоїнства, мандарин вважається досить агресивним фруктом для нірок та слизової оболочки шлунка, тому людям з виразками рекомендують зовсім відмовитися від його вживання. Також краще не злоуживати мандаринами тим, хто страждає на гастрит, гепатит та острий нефрит, має підвищену кислотність шлунка. При вагітності ефірна олія мандарина допомагає запобігти розтяжкам на животі та стегнах. Для цього потрібно регулярно втирати його в ці зони і залишати на ніч. Також олія може благотворно впливати на нервну систему і бути частиною ароматерапії, коли при менструації у жінки нестерпно болить живіт.

Доведено, що під час застуди та в дуже спекотну погоду мандариновий сік може втамувати жагу навіть ефективніше, ніж проста вода. Давайте розберемося, який сорт мандаринів смачніший, і чим цей фрукт такий корисний (а може і шкідливий) для нашого організму!

Абхазькі мандарини Цей вид мандаринів не найгарніший, натомість смак у нього дуже яскравий і насичений. Шкірка таких цитрусових не славні, бо фрукти не натирають парафіном під час перевезення. Розмір мандаринок невеликий, перегородки-плівочки досить грубі, кісточок майже немає. Смак у них сладкий, але трохи з кислим присмаком. Не варто забувати, що в Абхазії сезон цих фруктів триватиме з кінця листопада по лютий, тому всі цитрусові, які ви зустрінете в супермаркеті раніше чи пізніше цього періоду – будуть ставитись до абхазьких мандаринів.

Китайські мандарини дуже легко перепутати з абхазськими, мало того, що продавці дуже часто має намір вводити в омана покупців. Раніше існувала думка, що тільки плоди з Абхазії продаються з гілочками та зеленими листочками. Але китайські мандарини теж часто мають зеленуваті бочки, а в коробках, в яких їх привозять, можна знайти листя. Китайські мандарини можна відрізнити за смаком: вони солодші, а перегородки між частками – тонші. Крім того, почистити їх набагато легше, ніж абхазькі: шкірка легким рухом руки відокремлюється від м’якоті.

В ізраїльських мандаринах майже немає кісточок, вони солодкі, великі та блідо-помаранчеві. Чистяться такі мандарини дуже складно і стояти на порядок дорожче, ніж іспанські чи турецькі.

Іспанські мандарини можна назвати одними із найсмачніших серед усіх сортів. Ці яскраво-помаранчеві плоди мають трохи сплюснуту форму, добре чистяться і мають легку кислинку. У цих мандаринах рідко зустрічаються кісточки, зате шкірна часточка дуже сокова і добре відокремлюється.

У турецьких мандаринах ви знайдете дуже багато кісточок, а чистити їх досить важко, оскільки тонка шкірка дуже щільно прилягає до м’якоті цитрусових. Колір плодів може бути як яскраво-жовтим, так і помаранчевим, при цьому чим темніший колір, тим мандарин буде солодшим і смачнішим.

Марокканські мандарини відрізняються відносно недорогою ціною, плоскою формою та легкістю очищення від шкірки. Їх колір в основному світло-оранжевий, кісточок мало, а смак кисло-сладкий. Але при виборі таких цитрусових потрібно бути уважними і не купувати ті плоди, шкірка яких занадто блищить (вона може бути вкрита воском).