Назв продукт, який здатний захистити мозок від шкідливого впливу забруднень у повітрі

Головна / unsorted / Назв продукт, який здатний захистити мозок від шкідливого впливу забруднень у повітрі

Забруднене міське повітря робить негативне вплив на багато систем нашого організму, в тому числі і на нерви, а також безпосередньо на сам головний мозок.

Нове дослідження вчених з Колумбійського університету (США) показало, що вживання 1-2 порцій риби чи молюсків на тиждень забезпечує організм достатньою кількістю Омега-3 жирних кислот, щоб нейтралізувати вплив забруднень повітря на мозок.

“Риба є відмінним джерелом Омега-3 і її легко додати до раціону. Було доведено, що Омега-3 зменшує пошкодження мозку, викликане нейротоксинами, такими як свинець та ртуть, тому ми почали досліджувати їх захисний ефект проти іншого токсину — дрібних твердих частинок забрудненому повітрі”, — каже доктор Ка Хе, один із авторів дослідження.

У дослідженні брали участь жінки похилого віку у віці 70 років, у яких на початок експерименту не було деменції. Вони заповнили опитувальник про дієту для розрахунку середньої кількості риби, яка споживається шкірною жінкою на тиждень, та анкети про фізичну активність та захворювання. Дослідники також вивчили місця проживання жінок, щоб визначити рівень загрязнення повітря, що впливало на них протягом трьох років.

Учасниці здали аналізи крові, щоби вчені могли виміряти кількість Омега-3 в їх еритроцитах, і були розділені на чотири групи залежно від рівня Омега-3 у крові. Потім усім жінкам провели МРТ (магнітно-резонансну томографію) для вимірювання об’єму білої речовини в мозку та розміру гіпокампу.

Було виявлено, що у жінок з найвищим рівнем Омега-3 у крові було більше білої речовини (плюс більший обсяг гіпокампу), порівняно з тими, хто був у групі з найнижчим рівнем жирних кислот — 410 кубічних сантиметрів проти 403. Також вчені з З’ясували, що при підвищенні рівня загрязнення повітря раз на квартал, середній обсяг білої речовини учасниць з низьким рівнем Омега-3 зменшувався на 11,52 кубічних сантиметрів, а у жінок з високим рівнем жирних кислот обсяг змінився лише на 0,12 кубічних сантиметрів.

“Результати нашої роботи показують, що більш високий рівень жирних кислот від регулярного споживання риби може зберегти обсяг мозку в літньому віку і, можливо, захистити від токсичного впливу забрудненого повітря”, – підсумовує лікар Ка Хе.

У майбутніх дослідженнях вчені мають намір вивчити вплив забрудненого повітря на людей молодого та середнього віку.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!