Названі кращі методи, щоб уникнути сліз при приготуванні цибулі
Багато хто любить страви з луком: змажений картофель, салати, супи, котлетки. Однак різати її далеко не завжди приємно. Майже у кожної пані є невеликий лайфхак, як не заплакати, нарізаючи цей овоч.
Від цибулі хочеться плакати, бо він виділяє подразнюючу хімічну речовину, яка впливає на очі. Цей фермент, який називається синтазою, який при подрібненні вступає в реакцію з сахарним з’єднанням. Після цього утворюється сірчана кислота, яка і подразнює слизову оболонку ока.
Експерти поділилися найкращими порадами. По-перше, луковицю перед тим, як різати, можна залишити у морозилці на 10-15 хвилин. У цьому випадку той самий газ майже не виділяється у повітря. Але надовго залишати лук охолоджуватися не варто, інакше він стане м’яким. Також фахівці радять перед приготуванням відкрити вікно або включити вентилятор, який буде здувати парі хімічного речовини.
Крім того, для подрібнення цибулі найкраще вибрати гострий ніж. Чим менше ламається лук при різанні, тим менше виділятиметься ферменту, який дратує очі. В першу чергу потрібно відрізати кореневий кінець, так піде більше відруйних сполук.
Також можна відрізати кінчик цибулини і помістити її в миску з холодною водою. Вода витягне кислоту, але тоді овощ може втратити свій смак. Найпростіший спосіб захисту – надіти окуляри. Він підійде навіть тим, хто має дуже чутливі очі.
Джерело dailynews.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!