Такого висновку дійшли дослідники з Німеччини, передає sutura.org.ua

Вчені провели 5 рандомізованих клінічних випробувань, які оцінювали 2-тижневе споживання какао у 173 осіб, а також 5 випробувань, які оцінювали 4-тижневе споживання чаю у 343 осіб. Обсяг груп втручання та контролю був практично однаковим. Какао споживалося в основному у вигляді багатого на флавоноїди шоколаду (100 грамів на добу), споживання чаю досягало 4-6 чашок на день.

На тлі вживання какао систолічний та діастолічний артеріальний тиск знизилися у групі втручання, порівняно з контрольною, на 4.7 та 2.8 мм рт. ст. При споживанні чаю рівні систолічного та діастолічного тиску залишалися незмінними.

Незважаючи на однаковий зміст поліфенолів у какао та чаї, якісний склад цих поліфенолів відрізняється, відзначають автори. Так, у какао міститься багато проціанід (антиоксидантів), а в чорному та зеленому чаї – багато флаван-3-олів (безбарвні сполуки, які легко окислюються). Швидше за все, поліфенолі какао більш біодоступні, вважають вчені.