Згортання крові — це нормальна реакція на травму, але іноді це може призвести до суду, болю та набряку, а згусток, що потрапив у систему кровообігу, може стати причиною смерті. У невеликому дослідженні фахівців клініки Клівленда, пише express.co.uk, було визначено одну популярну страву для завтраку, яка пов’язана з цим захворюванням, інформує sutura.org.ua

Згустки крові зазвичай утворюються у венах ніг, рук, паху. Саме тоді, коли вони відриваються і переміщаються в інші частини тіла, такі як легені, вони становлять небезпеку. Зазвичай, фактори ризику згортання крові включають хірургічне втручання, рак та вагітність. Однак одна питательна речовина, що міститься в яйцях і м’ясі, також може збільшити ризик згортання крові. Йдеться про холін, який у необхідній кількості вважається важливим поживним речовиною для здоров’я. Він підтримує різні функції організму, включаючи ріст клітин та обмін речовин.

Організм виробляє деяку кількість холіну, але більша його частина надходить з харчових джерел. Споживання поживних речовин у високих концентраціях може призвести до підвищеного згортання крові. Дослідники припускають, що бактерії в кишечнику можуть взаємодіяти з холіном, утворюючи з’єднання, яке стимулює злипання тромбоцитів, тим самим утворюючи згусток крові. У ході спостережень вдалося виявити, що холін, взаємодіючи з кишковими бактеріями, виробляв речовину під назвою TMAO.

Для свого дослідження фахівці надали пероральні добавки холіну здоровим вегетаріанцям та всеїдним тваринам. В обох групах спостерігалося 10-кратне підвищення рівня TMAO у плазмі крові після їх приймання. Вони також спостерігали підвищення чутливості тромбоцитів, що є фактором ризику тромботичних подій.

Автор дослідження Стенлі Л. Хейзен зазначив, що у попередніх дослідженнях ця речовина була пов’язана з підвищеним ризиком утворення тромбів, серцевого нападу та інсульту. Слід зауважити, що концентрації холіну, що містяться в харчових продуктах, в цілому безпечні, але вживання добавок з холіном може становити опасність для здоров’я, тому приймати їх варто лише за рекомендацією лікаря.

Інші харчові звички, які можуть збільшити ризик згортання крові, включають зневоднення. Річ у тім, що коли організм позбавлений рідини, кровоносні судини можуть звужуватися.