Літом нас часто “тягне” на холодну їжу. Замість гарячих супів та інших страв ми вважаємо за краще легкі салати та закуски, прохолодні напої та морожене. Однак відмова від гарячої їжі далеко не завжди йде нашому організму на користь, інформує sutura.org.ua

Харчуючись виключно холодною їжею, ми ризикуємо нажити кілька неприємних проблем зі здоров’ям, — попередили гастроентерологи.

Проблеми з кровообігом

Для організму контакт із холодною їжею означає різку зміну температури. А це неминуче призводить до розширення чи спазму кров’яних судин. Порушення кровообігу загрожує цілим списком неприємних наслідків: шумом у вухах, запамороченнями, нудотою. А також коліваннями артеріального тиску, що дуже негативно позначається на роботі мозку та серцево-судинної системи.

Головний біль

Холодна їжа і напої з льодом можуть стати причиною так званого “холодового” головного болю. Відчувши холод у роті, організм кидається «рятувати» мозок і переганяє в нього велику кількість теплої крові. На тлі збою у кровообігу у людини починає раптово і сильно боліти голова.

Зазвичай хворобливі відчуття пульсуючі та різкі. Локалізуються вони в районі чола та передньої частини голови, але іноді боліти може і в районі очей, і за вухами.

Захворювання горла

Всупереч розхожому переконанню, сезон ангін — зовсім не зима, а літо. Річ у тім, що для горла небезпечні не скільки низькі температури повітря, скільки їх різкі перепади. Подібним “температурним качалкам” ми піддаємо свій організм саме в жарку пору року. Наприклад, коли сидимо під кондиціонерами, п’ємо крижану воду і їмо морожене.

Переохолодження горла в спеку часто стає причиною ангін, фарингітів, тонзилітів, а також абсцесів — гнійних запалень піднебінних миндалин. Щоб уникнути ускладнень, краще тамувати жажду водою кімнатної температури або злегка охолодженою, але в жодному разі не крижаною. Не варто “накидатися” і на морожене: йому треба дати трохи підтанути.

Проблеми з травленням

Холодна їжа дуже негативно впливає і на наше травлення. Що буде, якщо з’їсти кусок холодного м’яса чи курки? Така їжа занадто швидко “проскочить” через шлунково-кишковий тракт і не зможе затриматися в шлунку належну годину. В результаті організму банально не вистачає години, щоби переварити білок.

Не найкращим чином справи йдуть і з жирами: у холодному вигляді розщеплювати їх набагато важче. Частим наслідком “холодного” перекушування стає тяжкість і відчуття тяжкості в шлунку.