У століття, коли натуральна їжа стає рідкістю, екологія забруднена, а рухова активність людини зведена до мінімуму, мати під рукою поживний і чистити організм продукт – велике перевага. Саме такої репутації заслужили ці плоди.

Але чи може існувати шкоду горіхів для організму?

Джерело вітамінів

Горіхи – справжня природна комора. У них містяться ненасичені кислоти, мікроелементи, вітаміни. Горішки багаті рослинним білком, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, продовжують молодість, покращують пам’ять та увагу.

Однак і цей поживний продукт не позбавлений опасностей для людського організму. При цьому шкірна з різновидів горіхів має свій особливий вплив.

Чим шкідливі горіхи?

Існує багато видів горіхів, які людина може вживати в їжу:

волоський;

фундук;

арахіс;

мускатний;

мигдаль та інші.

Кожен із видів має високу калорійність (на 100 г — 600 ккал), тому будь-які орехи потрібно вживати в обмежених кількостях людям, що страждають лишньою вагою. Крім того, цей продукт є сильним аллергеном, тому категорично протипоказаний при індивідуальній непереносимості.

У той же час кожен вид горіхів характеризується своїм хімічним складом, а отже, і впливом на організм людини.

Чому може бути шкідливий волоський горіх?

Обезпека волоського горіха полягає у надмірному його вживанні. У цьому випадку можуть розвинутися:

діатез;

запалення мигдаликів;

розлад кишечника;

підвищене згортання крові;

висип у роті;

спазми судин голови.

Годуючим жінкам не варто вживати волоський горіх. Він згущує молоко і може стати причиною лактостазу.

Фундук, або ліщина

Популярний сьогодні фундук – відмінне доповнення до багатьох десертів. Однак і в його вживанні варто знати міру: достатньо всього 50-60 г на день, інакше можна зіткнутися з небажаними наслідками. Чим шкідливий фундук? Цей горіх може викликати:

розлади травлення та перенапруження шлунка (горіхи – дуже важка їжа, що потребує тривалого засвоєння);

алергію при індивідуальній непереносимості;

спазми судин головного мозку, мігрені;

порушення функцій печінки та підшлункової залози.

Зважаючи на калорійність горіхів їх можна споживати у великій кількості при ожирінні.

Шкоду, яка може бути від мигдальних горіхів

Цей сорт плодів не менш калорійний, ніж попередні: у 100 г мигдалю міститься 609 ккал. Він володіє «аристократичним» смаком і задіянням у приготуванні багатьох десертів. У його вживанні теж варто знати міру при:

надмірній вазі (мигдаль має властивість підвищувати апетит);

захворюваннях серця, тахікардії (прискорює серцебиття);

розлад нервної системи;

алергії та індивідуальної непереносимості (викликає запаморочення і стан, схожий на сп’яніння).

Ні в якому разі не можна пробувати недозрілі горіхи. У них міститься синильна кислота, яка вважається сильним ядом і навіть у малих концентраціях може викликати відруєння.

Шкода від мускатного горіха

Мускатний горіх – східна ароматна спеція, яка сьогодні широко застосовується у кулінарії, медицині, косметології. Це найнебезпечніший представник горіхового сімейства, бо зловживання ним може призвести до смерті.

В історії медицини зафіксовано два випадки, коли переїдання мускатного горіха спричинило летальний результат. Причиною стала сильна інтоксикація. У східній спеції міститься наркотик еліміцин, що викликає галюцинації.

На день можна з’їдати не більше 3 ядер горіхів. Для приготування десертів, основних страв досить додати мелену спецію на кінчику ножа. Надлишок може викликати:

стрибки тиску;

аритмію;

тошноту;

рвоту;

аллергію;

м’язову слабкість;

сонливість;

проблеми з мовленням.

Якщо після десертів з цією пряністю ви відчуваєте дискомфорт, краще від них зовсім утриматися.

Враховуючи, чому шкідливі горіхи, можна підібрати для себе оптимальну норму цього продукту, яка принесе здоров’ю тільки користь і не нанесе жодного вреду здоров’ю. Як правило, достатньо всього кілька горіхових ядерців, щоб організм отримав необхідні поживні речовини та заряд енергії на весь день!