Небезпечний для серця та судин спосіб варити кофе назвали шведські лікарі
Натуральна кава – звичний багатьом напій, який може приносити як користь, так і шкоду. Його цінують за смак та аромат, а також за заряд бадьорості та енергії. При цьому зловживання кави може наносити довгостроковий вред здоров’ю.
Шведські лікарі проаналізували дані масивного дослідження хвороб серця. Воно торкнулося понад 500 тис. жителів сусідньої Норвегії у віці від 20 до 79 років. Впродовж двадцяти років вони регулярно відповідали на питання про своє здоров’я та звички.
За роки дослідження близько 12 тис. учасників померли від хвороб серця. Старший професор факультету громадської охорони здоров’я та медицини Гетеборзького університету Даг Телле встановила, що одним із факторів ризику може стати спосіб варення кофе.
Вчені дійшли висновку, що регулярне вживання нефільтрованої кави на 15% підвищувало ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань. “Той факт, що ті, хто пив фільтрований напій, відчували собі трохи краще, ніж ті, хто взагалі не пив кофе, не можна пояснити жодними іншими змінними, такими як вік, стати чи спосіб життя. Тож ми вважаємо це спостереження правильним”, – пояснила Телле.
Причиною такої різниці називають підвищений рівень кафестолу та кахвеолу – хімічних речовин, які не проходять через фільтри кава-машин, але потрапляють у чашку при варенні кофе по-грецьки, по-турецьки або при заварюванні у френч-пресі. Дослідники відзначають, що ці речовини можуть підвищити рівень тригліцеридів та “поганого” холестерину в крові, що врешті-решт підвищує ймовірність проблем із серцево-судинною системою.
Джерело zhenskiy.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!