У більшості людей слово «нітрат» – це синонім слова «яд». Та чомусь воно завжди асоціюється з арбузами. Але не все так однозначно, про що пише Уляна Супрун, голова Міністерства охорони здоров’я України, інформує sutura.org.ua

Ось що важливо знати:

1. Нітрати – це далеко не завжди яд.

2. Вони містяться не тільки в арбузах, а й у багатьох овочах і фруктах, воді і навіть у нашому організмі.

Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що у більшості здорових людей не буде проблем із нітратами, адже у допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Однак, якщо їх споживати з їжею або водою багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і тоді перетворюються в нітрити, які вже справді несуть шкоду.

На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки удобрення, а й природні явища, які важко регулювати – хімічний склад ґрунту або води для поливу, кількість світла, щільність посівів і навіть годину доби, коли збирали врожай.

Поширена думка, що у арбузах міститься дуже багато нітратів. Насправді зі своїми 60 мг на кілограм вони далеко не рекордсмені. Найбільше нітратів міститься у шпинаті, селері, листовій капусті та столовій буряці. Менше шкідливих солей має лук, перець, баклажани та зелений горошок.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів називає 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

Отримати небезпечні дози нітратів не так просто, але якщо ви все ж таки турбуєтеся з цього приводу, то ось кілька порад, які допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів і споживати їх менше:

  • Вживайте менше овочів з першого врожаю – нітратів у них таки може бути трохи більше.
  • Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, які містять менше нітратів. У столової буряку можна відрізати верхню і нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, у капусті варто позбутися від верхніх листків і не їсти качан. Кавуні та дині найбільшу частину нітратів накопичують у недостиглих частинах м’якоті, прилеглої до шкірки.
  • Готовте овочі. За 40-50 хвилин варення кількість нітратів у овочах зменшується приблизно на 40-80%.
  • Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів у цілому, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі – фосфати або натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка вимірювань може досягати майже 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна лише у лабораторних умовах.

Пам’ятайте, овочі – це невід’ємна частина здорового харчування, і тому боятися нітратів і знижувати кількість овочів у раціоні абсолютно не потрібно.