Не все так просто з цим риб’ячим жиром!, передає sutura.org.ua

Нещодавно міжнародна група вчених вкотре показала, що «фармацевтичний» риб’ячий жир не знижує ризик серцево-судинних захворювань. Сумніви у можливостях цього речовини висловлюються не вперше, проте міф про його користь і раніше живий.

Риб’ячий жир поряд з рослинною олією вважається основним джерелом омега-3-поліненасичених жирних кислот. Ці кислоти слабо або зовсім не синтезуються організмом людини, тому отримувати їх можна в основному з їжі. У медицині риб’ячий жир розглядається як засіб боротьби з виснаженням організму (наприклад, при туберкульозі) та зміцнення серцево-судинної системи.

Думка про здібності риб’ячого жиру зміцнювати серцево-судинну систему сходити до 1973 року, коли британські вчені показали, що ескімоси Гренландії, раціон яких будується навколо жирної риби, рідко стикаються з інфарктом, інсультом і атеросклерозом. Тому риб’ячим жиром, який доти назначали дітям для нормального зростання), вперше зацікавилися дорослі.

Дослідження наступних років частично підтвердили користь омега-3-поліненасичених жирних кислот для старіючого організму. У 2000-х роках влада США офіційно признала, що риб’ячий жир може знижувати ризик ішемічної хвороби серця, а влада Канади — його важливість для розвитку мозку. При цьому речовині определили припустиму дозу — не більше трьох грамів на день.

Проте з 2005 року вчені все частіше повідомляють про неефективність риб’ячого жиру у профілактиці серцево-судинних захворювань. Так, експерименти вказують, що можливості омега-3-поліненасичених жирних кислот у боротьбі зі старінням мозку не перевищують ресурсів плацебо. Незабаром у риб’ячому жирі засумнівались і чиновники, заявивши, що користь від нього залишається неясною.

Перевірка на гемодіалізі

У новій роботі вчені з Австралії, Нової Зеландії, Малайзії та Сполученого Королівства провели подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження на 576 пацієнтів з ХНН. Справа в тому, що одним із найнебезпечніших ускладнень цього захворювання є дисфункція сосудів, ризик якої підвищує гемодіаліз — метод позаниркового очищення крові.

При підготовці до гемодіалізу в руці пацієнта створюється артеріовенозна фістула, яка безпосередньо з’єднує відня та артерію. За несприятливих обставин у фістулі може виникнути тромбоз, причому сама процедура гемодіалізу повторюється три рази на тиждень. Тому пацієнти з почечною недостатністю потребують універсальних безпечних тромболітиків.

Принцип позаниркового очищення за допомогою фістулі / ©Verrazano Vascular Associates

В рамках експерименту автори поділили учасників на три групи. За день до створення фістулі перша група розпочала прийом порошкового риб’ячого жиру (чотири грами), друга – порошку аспірину (100 міліграм), третя – плацебо. Прийом препаратів повторювався щодоби за довільною схемою 12 тижнів. Потім протягом 12 місяців вчені спостерігали стан пацієнтів.

Результати показали, що невдачі при створенні фістулі за рік торкнулися 47 відсотків пацієнтів, які вживали риб’ячий жир, та 47 відсотків пацієнтів, які вживали плацебо. При порівнянні плацебо та аспірину показник склав 43 і 45 відсотків відповідно. У всіх групах спостерігалося ідентичне число випадків тромбозу (60-61 відсоток) та відмови від катетеризації (39-40 відсотків).

Ні об’єктивних, ні суб’єктивних поліпшень риб’ячий жир не привів: частота тромбозів і відмови від процедур у всіх групах була однакова. На думку авторів, це знову доводить неефективність омега-3-поліненасичених жирних кислот, коли йдеться про профілактику сосудових захворювань. Водночас вони не виключають, що проблема криється у способі доставки сполук.

Капсулі та добавки

У чистому вигляді риб’ячий жир має неприємний присмак. Щоб її пом’якшити, технологи упаковують активні речовини, що входять до складу риб’ячого жиру, у желатинові капсули або біологічно активні добавки (БАД). Річний оборот цього ринку тільки в США становить 1,2 млрд доларів. Іноді співавтори публікацій про користь риб’ячого жиру визнаються у зв’язках з виробниками.

Тим не менше, більшість дослідників сходяться на думці про те, що омега-3-поліненасичені жирні кислоти є важливими для розвитку організму людини. Крім того, деяка кореляція між систематичним споживанням жирної риби та станом сосудів таки простежується, хоча ті, пов’язані з цим омега-3-поліненасичені жирні кислоти, невідомо.

Іншими словами, морепродукти можуть приносити користь сердечно-судинній системі, тоді як БАД або капсули з риб’ячим жиром у цьому харчуванні не більш ефективні, ніж плацебо. Очевидно, одним з основних бенефіціарів у легенді про цілющі капсули та добавки є фармацевтичні компанії.

З іншого боку, право на самонавіювання у людини поки що ніхто не забирав.