Все ще граєтеся такими зручними і швидкими чайними пакетиками? – Дуже навіть зря, адже людина, яка собі поважає, не буде закидати у свій організм що потрапило… Сьогодні ми постараємось раз і назавжди відбити у читачів бажання купувати «сурогатний» чай і розкриємо всі секрети недобросовісних виробників, інформує sutura.org.ua

З чого роблять пакетований чай?

Чай у пакетиках дає мошенникам можливість обманути нас, і помістити замість подрібненого якісного чаю чайну пилку, тобто відходи чайного виробництва. В Індії та в Китаї ці відходи не використовують, їх купують недобросовісні виробники чаю. Ціна 10 кг чайного пилу – всього 10$, тобто собівартість упаковки такого чаю вимірюється копійками. У деяких чайних пакетиках можна виявити не тільки пилок, а й траву, тирсу та іншу нісенітницю (як у нас кажуть, «вінік»).

Неозброєним оком вміст чайного пакетика проаналізувати непросто, але визначити підміну подрібненого чаю дешевою пилкою все ж таки можна. Досить відкрити упаковку чаю і оцінити її чистоту – якщо бурий порошок висипається крізь пакетики і пачкає коробку, то вам належить «пригощатися» чайною пилкою.

Навіть якщо коробка виявилася чистою, немає жодних гарантій, що справжній подрібнений листовий чай не пережив термін своєї придатності (такого «товару» 20%, і найчастіше його фасують саме в пакетики). Прострочений чай не тільки втрачає всі свої корисні властивості, але й містить афлатоксин – продукт життєдіяльності мікроскопічних грибків. Це дуже небезпечне для здоров’я речовина, яка у великих концентраціях спричиняє незворотні ураження печінки.

Термін придатності чаю – 3 роки. На перший погляд, здається, що все просто: можна подивитись термін виготовлення на упаковці, додати три роки і порівняти із сьогоднішньою датою. Однак на упаковці вказується не час збору з плантацій, а дата розфасовки – при цьому саме чайне листя могло десятиліттями зберігати в якомусь підвалі…

Як перевірити, чи можна пити купівлю чаю?

Ціна ролі не грає – адже саме дорогі сорти чаю найчастіше підробляють. Але якщо після заварювання чаю на поверхні напою з’являється невелика пінка – свіжий чай, якщо немає – то його зібрали більше двох років тому. Зіпсований чай так само залишає після себе темний слід-осад на стінках чайника.

Кілька слів про фарбники та ароматизатори

Чому пакетики так швидко заварюються? Тому що дешевше купити чай низького якості (старе і грубе чайне листя, пилку), додати до нього красник і видати за вищий сорт (найбільш молоді та нижні листя). Щоправда, в описі складу на упаковці красники не зазначаються. Виявити барвники у чаї легко – достатньо опустити пакетик із чаєм у холодну воду. Якщо вона починає забарвлюватись (так само може помутніти вода), то це завдяки фарбі. Ще можна покласти дольку лимона – натуральний чай швидко посвітлішає.

«Фруктовий» та «квітковий» чай у пакетиках (та й листовий теж) часто містить велику кількість ароматизаторів – ними виробник намагається сховати відсутність природного смаку та запаху чаю. Ці хімічні ароматизатори («ідентичні натуральним») у десятки разів дешевше та і до того ж сильніші за натуральні. А шматочки сушених фруктів (відходи іншого харчового виробництва) додають лише для того, щоб можна було вказати їх у складі.

Виробники харчових продуктів рідко вказують, які саме ароматизатори входять до складу продукту. І не випадково – адже синтетичні ароматизатори містять токсичні речовини, які сприяють зростанню ракових клітин, викликають порушення функцій печінки, змінюють обмін речовин. Ці ефекти виявляються не одразу, оскільки всіляка хімія любить спочатку накопичуватися в організмі, підриває захисні сили організму, а вже потім завдати удару по всіх системах органів. Ось такі чайні церемонії!

Фтор

Група вчених на чолі з Майклом Уайтом з медичного коледжу при університеті Вашингтона з’ясувала, що вміст фтору в пакетованому чаї перевищено в рази. Вони провели експеримент, під час якого заварили чай швидкого приготування десяти різних сортів – для цього використовувалася вода, яка не містить фтору взагалі. Вимірювання його рівня в отриманому напитку показало цифри до 6,5 частин сполук фтору на миллион при нормі не більше 4 частин.

Науці давно відома здатність листя чаю накопичувати в собі фториди – і чим нижчий сорт чаю, тим більше старе листя встигають їх «ввібрати». Медики попереджають, що перевищення концентрації фтору в організмі викликає ущільнення кісткової тканини та підвищує її хрупкість. Далі може розвинутися таке захворювання, як флюороз скелета, яке супроводжується утворенням кісткових шипів та зрощенням хребців, болями у кістково-суглобових тканинах, потемніння зубної емалі тощо.

А що з папером?

Більшість чайних пакетиків зроблені з фільтрувального паперу (рідше за нейлон). Він виготовляється з целюлози та бавовни, але є одне «але»… Спробуйте насипати чай у бумажну салфетку і заварити її: коли ви почнете розмішувати заварку, папір порветься і перетворитися на кашу. Чому ж тонкий і напівпрозорий пакетик залишається напрочуд міцним після довгого перебування у воді?

Справа в тому, що в абсолютній більшості випадків фільтрувальний папір піддається просоченню спеціальними синтетичними смолами, розчиненими у спирті або ацетоні. Після просочення фільтрувальний папір набуває додаткової стійкості до механічних, термічних і кліматичних впливів: паперові волокна виявляються міцно зв’язаними в місці перехрещення, і не страшні їм ні енергійні помішування ложкою, ні лимонний сік, ні інші агресивні дії.

Тому якщо ви хочете бути здоровими, а так само підтримувати імідж успішної і думаючої людини, не піддавайтеся іскушенню зекономити дві-три хвилини за допомогою пакетика чаю. Навіть якщо ви завантажені роботою в офісі, ви цілком заслуговуєте випити цей підбадьорливий напій з керамічної чашки – а не помиї з пластикового стаканчика.

Приємного вам чаювання!